НС задължи двама министри да търсят възможности за подпомагане на ужилените от "Олимпик"

До 7 септември КФН ще докладва как е надзиравала фалиралия застраховател

Парламентът задължи Комисията за финансов надзор (КФН) в срок до 7 септември да предостави доклад за осъществения от нея надзор върху дейността на фалиралия застраховател "Олимпик".

Освен това, комисията трябва да каже чия е собствеността на регистрираното в Кипър дружество, както и в какъв размер и на какво основание са направените от него вноски в Гаранционния фонд.

Мерките, предложени от ГЕРБ, бяха приети със 107 гласа "за", 5 - против, и 59 - въздържал се.

В решението се предвижда също КФН да предостави информация и за общото състоянието на фонда и внасяните вноски в него.

Вицепремиерът Екатерина Захариева и финансовият министър Владислав Горанов, съвместно с КФН, трябва да потърсят възможности за оказване на помощ, в това число правна, на клиентите на "Олимпик", сключили застраховка "Гражданска отговорност", чието действие е прекратено след 17 август, при упражняването на правата им във връзка с отнемането на лиценза, е записано още в текста.

БСП предложиха сходно проекторешение, но с една съществена разлика, която предизвика разгорещени дебати между управляващи и опозиция. Според левицата министърът на финансите трябва да намери механизъм, по който държавата да възстанови платените суми на ужилените клиенти.

Мнозинството в парламента отхвърли това предложение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България