НС прие промени в Наказателния кодекс срещу незаконната сеч

Снимка: Архив

Парламентът прие промени в Наказателния кодекс на първо четене, целящи повишаване на ефективността на наказателното производство при престъпления в горите. Промените са внесени от ПГ на „Обединени патриоти“.

„За“ тях гласуваха 97 народни представители, „против“ – 9 и „въздържали се“ - 49, с което те бяха приети. Законопроектът предвижда и по-добра редакция на закона за случаите, когато лице противозаконно сече, събира, добива, взема или извозва каквито и да било дървета или части от тях, включително отсечени и паднали такива.

Промените предвиждат за това лишаване от свобода до 6 години и глоба от 1000 до 20 000 лв. При случаите, в които извършителят има наложено административно наказание по Закона за горите в предходните 24 месеца, считано от датата на извършване на престъплението, се предвижда наказание лишаване от свобода до 1 година или пробация до 2 години.

Тежко наказание се предлага за този, който убие ли улови без надлежно разрешение едър дивеч. Наказанието е лишаване от свобода до 2 години или пробация до 4 години и глоба от 1000 до 5000 лв. В случаите, когато престъплението е извършено в забранено за лов време, на забранено за лов място, или със забранени средства или са причинени щети над 1000 лв. се предлага наказанието да бъде лишаване от свобода до 3 години, гроба в размер 1000 до 5000 лв. При рецидив законопроектът предвижда лишаването от свобода да е до 5 години, както и глоба.

Със законопроекта се разширява кръгът на длъжностните лица, посегателството срещу които съставлява престъпление. Проектозаконът допълва дефиницията на понятието „длъжностно лице“. Добавя се обяснението, че това е лице, на което е възложено да изпълнява със заплата или безплатно, временно или постоянно работа, свързана със стопанисване, опазване или контрол в горските територии.

С предложенията се изключват деянията, чийто предмет или нанесена щета, са в размер до една минимална работна заплата. Същите стават предмет само на административнонаказателно производство, като по този начин се цели да се повиши процента на приключилите административнонаказателни производство и наложените административни наказания за нарушения в горите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България