НС разреши на адвокатите да рекламират дейността си

Адвокатите да могат да рекламират дейността си, а възнагражденията им да нямат определен минимален размер, решиха депутатите. Парламентът прие единодушно на първо четене два законопроекта за промени в Закона за адвокатурата. Проектът на Министерския съвет (МС) получи 140 гласа „за“, а този на Анна Александрова (ГЕРБ-СДС) и група народни представители подкрепиха 127 депутати.

С приетия законопроект на МС пада забраната за адвокат да рекламира своята дейност и да използва посредници.

В мотивите се посочва, че Европейската комисия (ЕК) е започнала процедура за нарушение срещу България поради несъвместимостта на забраната адвокатите да рекламират своята дейност и да привличат клиенти чрез използването на посредник. 

 С промените се цели популяризиране на адвокатската дейност при спазване на изискванията на закона и етичните норми на адвокатската професия, пише вносителят. Уреждат се ограничения за използването на невярна или подвеждаща информация, необоснованото сравнение с други адвокати, както и обещаване на конкретни резултати. 

Със законопроекта на ГЕРБ-СДС се премахва забраната за уговаряне на възнаграждения под определен минимален размер и свързаната с това дисциплинарна отговорност, както отпада и задължението за съда при определяне на отговорността за разноски да е обвързан от подобен минимален размер на възнаграждение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право