Нужни са 10,5 млрд. лв. за пътна безопасност

Лошите шосета водят до 19 пъти повече загуби от катастрофи

Втори сме след Румъния по брой загинали

Умни технологии свалят разходите за поддръжка с 30%

Близо 10,5 млрд. лв. са необходими за да се превърнат всичките магистрали и пътища от първи до трети клас в напълно безопасни. Това заяви председателят на Българска браншова асоциация “Пътна Безопасност” инж. Николай Иванов.

Сумата е нужна, за да се подобрят настилката и геометричните показатели на шосетата, да се обезопасят мантинелите, пътните знаци, стълбовете и дърветата край пътя. От години у нас секторът на пътната безопасност се недофинансира и това, наред с превишената скорост, са сред основните причини страната ни да е на второ място в Европа по брой загинали на пътя на 1 млн. жители. Преди нас е само Румъния. У нас смъртта си в автомобила или на пешеходната пътека през 2017 г. са намерили 96 души на 1 млн. души от населението, а в Западна Европа инциденти с фатален край се случват на 30-40 души на 1 млн. жители.

Лошите пътища водят до големи загуби за държавата от нереализиран работен потенциал, лечение на ранените и щети по колите. Лошите шосета носят 19 пъти повече загуби на 1 км. от пътно-транспортни произшествия от безопасните пътища.

С 30% могат да бъдат намалени разходите за поддържане на пътищата, ако бъде въведена Интегрирана информационна система за анализ и контрол. Чрез камери и умни технологии могат да се следят шосетата, да се правят анализи за участъците с много произшествия, да се следят температурите и да се информират шофьорите за условията на шосето, обясни инж. Калин Калчев.

Коментари

Задължително поле