Kосмическият кораб Dragon достави коледни подаръци и пивоварна на МКС

Ресторантите в Саудитска Арабия вече с общи входове за мъже и жени

Нено Димов: Париж e по-замърсен от София, но това не ни успокоява

Костов пак игра за „Левски“ след четири месеца

Тръмп: Северна Корея може да загуби всичко заради враждебността към САЩ

АБВ пише на „Булгартрансгаз” за „Турски поток” Питат за конкретен пусков срок

Опозицията в Беларус на протест срещу задълбочаващата се интеграцията с Русия

Ски зона Банско пусна писти заради студентите

„Икар от Кочериново” грабна наградата за дебют

Съдят старец за убийство с бастун след запой

ВАР все по-близо до Първа лига

Продават резиденция за рекордните 6,5 млн. евро Пура бар и библиотека привличат купувачите

Защитата на ЦСКА №1 в елита

Джонсън призна грях – карал колело на тротоара Ново проучване отново дава мнозинство за торите

Шефът на БНБ: Икономическият растеж в България е един от най-високите в ЕС

Нуумит: върховният защитник Роден в полярната нощ

Формирал се е, когато на Земята се зараждал животът

В поредицата “Тайната на камъните” е ред на нуумита, най-магьосническия кристал. Роден под Северното сияние преди 3,8 млн г., горе-долу когато се е зародил и животът на Земята, той е един от най-старите минерали на планетата. Черен като гънките на огряно от луната нощно езеро, също като него нуумитът е обсипан със сияйни петънца. Обвит в мистика и изключително желан от всички шамани и магове, той е най-силният щит срещу зли заклинания, демонични създания и негативни влияния.

На първо четене е черен, не особено атрактивен. Но вгледайте се в нуумита! В недрата му блестят разкошни сини и златисти пръски. Нуумитът проявява лабрадоресценция – красивите “светулки” се виждат под определен ъгъл на светлината.

Този камък е задължителен в арсенала на всеки магьосник, вещер и шаман. Той е най-силният защитник, съчетал предпазните сили на черните камъни и на тези, които си играят със светлината, като лабрадорита и тигровото око.

За всички черни камъни се смята, че попиват злото като гъби. Това е техният начин да предпазват собственика си. Сияйните кристали отразяват негативните енергии и психичните атаки като огледало. Нуумитът, който хем е черен, хем блести, действа и по двата начина.

Нуумитът е мощен заземяващ камък, който се резонира в честотата на природните сили на планетата. Отличен източник на енергия, който има силно електромагнитно поле. Синхронизира етерните тела и укрепва ауричния щит.

Най-старият минерал

Макар в справочниците да пише, че нуумитът е открит през 1982 г. в Нуук, Гренландия, подобен вид скала е намерен в същата област още през 1810 г. от германския минералог, артист и писател Карл Людвик Гиске. Нуумитът е с вулканичен произход, открит е в скали от предкамбрийската епоха, което означава, че се е формирал преди около 3,8 млрд. години – горе-долу когато се е зараждал животът на Земята. В този предкамбрийски период планетата е имала атмосфера, но не така плътна, като сегашната, така че при формирането си нуумитът може би не бил огряван точно от Северното сияние.

Нуумитът е един от най-старите камъни на Земята. Той е много рядка метаморфична скала, съставена предимно от ортоамфиболните минерали антофилит и гедрит с малки примеси от пиротит, магнетит, молибденит и ганит. Матрицата на нуумита е непрозрачна, много тъмносива или черна, по-рядко с кафеникав оттенък. На този тъмен фон са разпръснати люспички и ивици, чиито цветове – жълто, златисто, медночервено, зелено, синьо, червено и виолетово – просветват на променящата се светлина. Тези блестящи ивици на големина може да са от няколко милиметра до няколко сантиметра. Лабрадоресценцията или иридизацията – тази необикновена игра на цветовете – се причинява от пластове антофилит и гедрит. Тя рядко може да бъде забелязана в неполираните късове нуумит. Едва след обработката камъкът светва, целият обсипан в проблясващи пръски.

Колкото е по-блестящ, толкова по-високо ценен от бижутерите. Въпреки това няма много ювелирни изделия от нуумит. Причините са няколко – едната е, че е относително наскоро открит камък и все още не е достатъчно популярен. Името му не е потвърдено от IMA (Международната минералогична асоциация), тъй като се състои от двата минерала гедрит и антофилит. Втората е, че в света има само едно находище – в Гренландия, и няма как да бъде широкоразпространен. Третата е неговата твърдост. Тя е 5,5-6 по 10-степенната скала на Моос, което го поставя сред по-крехките ювелирни материали. Неговата кристална структура е орторомбична. Това означава, че симетрията на решетката е тази на правоъгълен паралелепипед или дясна призма с ромбична основа.По химически състав той е силикат от магнезий и желязо.

Изчиства кармата

Извън научните данни, нуумитът е смятан за един от най-мощните магически камъни в света. Вибрациите на този древен кристал имат силно въздействие върху човешкия организъм, твърдят неконвенционалните лечители. Литотерапевтите го използват, когато се опитват да постигнат следните резултати:

 • уравновесяване и лечение на нервната система;
 •  укрепване на бъбреците;
 • за лечение на безсъние;
 • регулиране на инсулина;
 • против мигрени и главоболия;
 • като антистрес средство;
 • при заболявания на ушите, носа и гърлото;
 • за забавяне на развитието на дегенеративни заболявания като болестта на Паркинсон или Алцхаймер.
  Неговите психични и магически свойства са много, но освен непробиваемия за черни магии и психични атаки щит, с който обвива собственика си, той:
 • ни зарежда с решимост и последователност, за да успеем да спазим поетите ангажименти;
 • в медитацията ни свързва с минали животи. Специалното на нуумита е, че може да ни помогне да достигнем до първия си живот;
 • може да се използва за изчистване на кармата;
 • помага ни да отворим сетивата си за зримите и незримите неща;
 • дава възможност за рестарт на хората, които се чувстват заседнали в духовната си еволюция.

Нуумитът въздейства на всички чакри – от първа до 7-ма, като ги синхронизира, премахва блокажите и осигурява мощно и трайно заземяване. Не се колебайте да го използвате по време на медитация или релаксация – самостоятелно или в комбинация с други кристали, например молдавит. Той не е зодиакален камък на нито един от знаците, но някои астролози смятат, че е особено подходящ за Риби, Телец, Скорпион и Дева.

Тъй като е един от най-силните защитни камъни, той е незаменим като талисман в тежки моменти от живота и при надвиснали беди. Непременно носете нуумита си, ако ви предстои важен изпит, ако очаквате изключително напрегнат разговор, среща с неприятен човек, полет със самолет или някакво премеждие.

 

Има ян енергия

Не е за слабите духом

Опасен е за коварни и лекомислени хора

Този камък е носител на мъжката ян енергия и съответно е много подходящ не само за мъжете, особено за по-младите или неуверени мъже. Нуумитът ще им помогне да се свържат с мъжката енергия в себе си и да се идентифицират не само като мъже, но и каква епозицията им в живота. Макар и да е с ян енергия, минералът е полезен и за жените. Особено за тези, които се опитват да разрешат тежък проблем, зависещ от действията на мъжете в живота им – баща, съпруг, приятел, брат или началник.

Нуумитът не е кристал за слабите духом. Неговата тъмна, загадъчна сила трябва да срещне достоен партньор в лицето на притежателя си, за да работи в негова полза. Този камък не търпи лекомислието. Той трябва да се използва с голямо уважение. Ненапразно е любимият камък на лечебните шамани и магьосниците. Ако попадне в ръцете на злонамерени или празноглави хора, възможно е цялата мощ на нуумита да се обърне срещу собственика му. Ще го връхлетят тежки мисли, мрачни настроения и необяснима поредица от нещастни случаи.

 

Братя, но не съвсем

Индийските не са истински

Нуумит от Гренландия.

Истинските нуумити са с произход от Гренландия. Всичките 9 находища са в радиус от 50 км. от Нуук. През 2009 г. в Мавритания в пустинята Сахара се появява подобен камък – черен, непрозрачен с тъмносини до зелени проблясващи игли.

На пазара се продава под името сахарски нуумит или дженакит. Но това не е същият магьоснически камък – свойствата му са различни от тези на нуумита, защото има различен състав.

В Индия също има находище, от което се добиват камъни, наподобяващи нуумита. Те са много по-евтини и имат люспести, а не ламелни включвания, като северния им братовчед.

 

Пречистване и презареждане

Възвръща силите си в почвата

Нуумитът поглъща изключително много негативната енергия, затова трябва често да бъде изцеждан от нея – тоест нужно е да пречиствате камъка си поне веднъж седмично, за да ви служи добре.

За пречистване поставете го под крана на чешмата и пуснете водата да тече върху него за минута-две. Разбира се, най-добре е да пречистите камъка си под естествена изворна течаща вода. За зареждане поставете върху друза кварц за 12 часа. Кристалите едновременно се пречистват и зареждат, ако престоят на слънце за около час. За нуумита най-мощно пречистващо и едновременно зареждащо средство е, ако го върнем временно на майката Земя – тоест, ако го заровим в почвата за една нощ.

Тъй като е толкова силно свързан със Земята, това е най-подходящият начин да се пречисти.

 

Насоки за работа

Кафяви свещи, барабани и черен пипер помагат за настройка

Трябва да си предвидите около 30 минути за предварителна работа с камъка. Ако имате нужда да създадете подходящото настроение, може да запалите кафяви свещи. За настройка към нуумита е подходящо да пуснете музика с тъпани и барабани.

1) Вземете камъка в лявата си ръка, седнете удобно с изправен гръбнак. Концентрирайте се, като започнете да вдишвате и издишвате.

2) Визуализирайте човека, с когото ще говорите или проблема, който ви тревожи. Оставете ума да притихне, забавете дишането.

3) Представете си, че преодолявате препятствието с лекота и спокойствие. Спокойно изчакайте тревогите ви или нещата, които бихте искали да кажете, да изплуват в съзнанието ви. Набележете си най-тактичния и правилен начин да изкажете съображенията си.

Както е известно, за по-ефективна работа, кристалите се комбинират с есенциални масла. Независимо какво масло ще използвате за нуумита, в него може да поставите кайенски пипер или черен пипер – това е подправката, която препоръчва литотерапевтът Адам Баралет.

Най-подходящ ден за медитация и психична работа с нуумит е събота.

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС – ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com
тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

 • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
 • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
 • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело
error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.