Мишел Барние отхвърля основни положения от плановете на британското правителство за споразумение след Брекзит

Защо блондинките държат празни бирени бутилки в хладилника си?

Ветеринари ще направят втори опит за вземане на проби от животни в Болярово

БСП ще почете с митинг-поклонение Никола Вапцаров и другарите му

Нападателят от Любек е от ирански произход, но не е терорист Мъжът е отказал да говори пред следователите

Застреляха на улицата личния кардиолог на Джордж Буш-старши (ВИДЕО) Убиецът на д-р Хаускнект успял да избяга

Днес ще преобладава слънчево време

9 от 17 жертви на инцидента с корабче в Мисури са от едно семейство

Труд Уикенд – един вестник за два дни Безгрижна неделя с чаровния 80-страничен брой на вестник "Труд"

На 21 юли 2018 да почерпят

Испания спаси 540 преселници в Гибралтарския проток

Изписаха от болница британеца, отровен с Новичок

„Боинг“ триумфира на шоуто „Фарнбъро“ Истински железен човек лети на авиошоуто (ИНФОГРАФИКА)

Николай Младенов, специален координатор на ООН в Близкия изток: Израел и Хамас да отстъпят от ръба на войната

Сменят ветеринаря в Болярово, евтаназия в Шарково ще има

Някой яде банани в президентството

Поредица от юридически и административни гафове предизвикват тревога за чистота в кабинета на президента Радев

За четвърти път в рамките на три месеца администрацията на президента Радев хвърля властта в юридическа криза. Дори да сметнем, че първият път е било от неопитност, второто е било случайност, а третото е било просто грешка, при четвъртия път вече не можем да си затворим очите – в кабинета на Румен Радев има хора с притеснителна юридическа некомпетентност, несъответстваща на позицията им около президента.

Законът за концесиите – с баданарката

Първият юридически гаф на администрацията на Радев беше ветото върху целия Закон за концесиите. Безспорно повечето коментиращи темата бяха съгласни, че в предложения и приетия законопроект има кусури и несъвършенства. Но също така Законът за концесиите е функция на приета европейска директива, като де факто копира на 80% приетия в Брюксел текст. България вече е закъсняла критично с транспонирането на европейската директива и още преди ветото бяхме с единия крак в наказателна процедура.

Правилният ход на Румен Радев беше да наложи частично вето – тоест да върне части от закона, които да бъдат променени бързо след влизане на новия парламент и законът да бъде приет. За съжаление Радев беше подлъган от своята администрация да наложи цялостно вето. Това означава да се започне целият дълъг законотворчески процес наново и да влезем в наказателна процедура.

Пирин – „зелен“ под прикритие

Вторият юридически гаф на администрацията на президента дойде при манипулативния скандал с плана за управление на парк „Пирин“. Към средата на предизборната кампания във всички основни партийни централи се знаеше, че хора на Зелените са митарствали в МОСВ и търсят повод за протест срещу Банско. Откриха го в чисто формална процедура, превърната във фалшива новина от медийния кръг „Капитал“, че Пирин се застроявал и унищожавал. Поводът беше абсолютно редовно рутинно решение на МОСВ, че планът за управление на парка не се нуждае от външна екооценка, тъй като вече има вътрешна такава, а в него няма конкретно инвестиционно предложение, което да бъде оценявано.

При първите медийни атаки МОСВ и премиерът Герджиков правилно посочиха, че на такъв вид план никога не се прави външна екооценка, тъй като (1) законът не я изисква, (2) няма какво да се оценява и (3) дори няма как да се направи самото задание. Тук трябва да отбележим, че проф. Герджиков е безспорно един от най-добрите български юристи и когато той коментира закон, много рядко дори професори по право си позволяват да заемат противоположна позиция.

Пред абсолютно фалшивите претенции на събрала се тълпа от стотина души, измежду които кандидат-депутати на Зелените, администрацията на Румен Радев го подлъга да упражни натиск чрез фейсбук върху министъра на околната среда и водите и решението да бъде преразгледано. Министърът издаде редица нови заповеди със спорна юридическа стойност и забърка юридически кошмар, от който ще се излиза поне една година – а вероятно и след намеса на прокуратурата.

В крайна сметка се оказа, че шефът на кабинета Иво Христов е близък с кандидат-депутати от Зелените и е участвал в техни проекти.

Постановление 208 – на всяка манджа мерудия

Преди броени дни, отново под натиск от администрацията на президента, кабинетът отмени Постановление 208 за интегриране на бежанци. Постановлението по самата си същност е безобидно, тъй като не задължава, а предоставя възможност на български общини да интегрират за своя сметка вече получили законен бежански статут лица. За две години тази възможност е била използвана едва три пъти. Постановлението обаче беше силно политизирано в предизборната кампания от БСП и „Обединени патриоти“.

Явно администрацията на Радев е успяла да го убеди, че с такъв ход той ще си направи политически PR, изпреварвайки встъпването на новия кабинет с министри на патриотите, които биха го отменили и заместили с ново постановление. За съжаление юридическото изпълнение отново създаде криза – без предварително подготвен текст и добре функциониращ нов кабинет се оказа, че Постановление 208 може да бъде лесно отменено, но не и бързо заменено. Това създава опасността Европейската комисия да отвори наказателна процедура срещу България и да се пристъпи директно към спиране на еврофондове.

Законът за избирателните права – шушу-мушу

През последните няколко дни се разрази нова политическа и юридическа буря, чийто корен се оказа отново администрацията на президента.

Министърът на правосъдието Мария Павлова предложи проект на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство с промени в Изборния кодекс в частта „Заключителни разпоредби“, които въвеждат изисквания за уседналост и де факто ограничават избирателните права на българите в чужбина.

Законопроектът беше атакуван от почти всички основни политически партии, като бъдещият правосъден министър Екатерина Захариева посочи, че не е работа на служебно правителство да прави предложения за драстични промени в изборното законодателство. Мнозина експерти по право повдигнаха и въпроса, че предложенията вероятно нарушават конституцията и преди да се пишат такива неща, трябва най-малкото да се направи неформално допитване до Конституционния съд или неговите настоящи или бивши членове.

Правителството се паникьоса и министърът на правосъдието Мария Павлова изтегли законопроекта, като уволни директора на дирекция „Съвет по законодателство“ Любомир Талев, тъй като бил написал промените, без да ги покаже на министъра, вероятно с цел саботаж на кабинета.

Самият Любомир Талев е един от основните кадри на Министерството на правосъдието и двигател на изготвянето на редица текстове от правосъдната реформа във втория кабинет „Борисов“. Талев публично разкри в медиите, че законопроектът е написан от администрацията на президента и е силово наложен на Министерството на правосъдието, а неговата дирекция го е съгласувала с министъра и заместник-министъра, като той лично е показал текста на политическото ръководство.

Време е някой да поеме отговорността

Президентът Румен Радев няма опит в политиката, но като военен добре знае, че за грешките трябва да се носи ясна отговорност.

Очевидно е, че неговият кабинет допусна критични юридически грешки, които носят рискове, като нарушаване на конституцията, спиране на европейските фондове, разваляне на външнополитически отношения, принуждаване на държавни служители да нарушават закони и др. Със сигурност подобни грешки биха били силно редуцирани при различно ниво на компетентност на шефа на кабинета на президента – г-н Иво Христов. Имайки предвид, че той не зае публична позиция при нито един казус, за да оправдае юридически неадекватните действия на президентската администрация, то явно той не признава грешките и съответно трябва да поеме отговорността за тях.

Всъщност анализираните дотук събития в президентството недвусмислено показват, че някой там хапва банани и хвърля корите около президента Радев.

Очевидно кабинетът се нуждае от почистване.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (17)

 1. грешката на Президента, ако въобще има, е в това, че участва наравно и в широк формат в работна група. Така не се прави. Общо правило е(тук Иво Христон наистина трябва да го посъветва) е че Президентът участва в дискусии само с равни на него по ранг и длъжност. Самият факт, че е допуснал ПИШЛЕМЕ като този Любо Талев да е наравно с него в една заседателна зала е гаф. Но същото важи и за заместник-министър и тн. Даже най-правилно е Президентът да дискутира само с Премиера. А абсолютно недопустимо е ПРЕЗИДЕНТЪТ на България да е изложен на директно облъчване от такова ниско ниво като Любо Талев. Хора, които не са равни нито по доблест, нито по отговорност на Президента. Затова Иво Христов и съветниците на Президента трябва да са много по-активни в консултациите за всичко. В повечето администрации това се преодолява с Главен секретар, а не с Началник на кабинет.

  1. прав си г., пр. Р не може да стъпи на малкия пръст на Любо Талев по образование и интелект и е много хубава идеята пр. Р да се усира сам без присъктвието на интелигенцятя на България! Ето и от нафталини като теб може да излезе нещо умно!

 2. Абсолютно е прав „генерал“ -а , Президента не бива да участва в работна група с по-низки от неговия ранг. Да се коригира .

 3. А, ясно. Ниското ниво Талев видял божеството Радев и затова го уволнили. А и Талев сякаш сам е кацнал при президента. Смях в залата

 4. Това келеме с бакенбарди, като на одески сводник, да си маха.Негови ментори са Волгин и Явор Дачков,представете си, какви каши ще продължат да прави тази тройка.

 5. Анализът на Труд е интересен, което не значи, че се съгласявам на сто процента с него. Не може да се каже същото обаче за коментарите под него – твърде несериозни, субективни, злобни, заядливи, повърхностни. Според мен трябва да се даде време на всеки нов властник да се утвърди и стабилизира – нали досега същото важеше за предишните, които понякога дундуркахме като бебета, докато проходят? Що се отнася до съветникът Иво Христов – наистина май се оказва слабото звено. Голямото самочувствие и хашлашкото поведение може да са печеливши в изборна кампания, но не и в официална институция.

 6. Може би трябва да си върнем Чехлю, за да настане всеобща радост по българските земи.

  1. Е, да, сгрешена снимка на планина е много по-тежък грях на президентската администрация, отколкото нарушаването на конституцията.

 7. То отдавна е известно, че Господ като е раздавал акъл, военните са били на учение. Нашият –(п)резидент – също. Така че комунягите с техните лоши навици да намират работа на човека, а не човек за работата, и то най-отговорната, пак ни натресоха голям проблем.

 8. радев,вземи отношение по удара на сащ-големите вече казаха,сега е ред на малките

 9. АКО НЕ МЕ ЛЪЖЕ ПАМЕТТА , ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ БЕШЕ СИ СЪЗДАЛ КРЪЖОК ОТ ЮРИСТИ , ЗА ЗА МУ ПОМАГАТ В ЮРИДИЧЕСКАТА РАБОТА !?!? ……… И , КВО ПРАИМ СЕГА ???? ПАК ЩЕ СЕ ТЪРСИ ВИНОВЕН.

 10. Срещу Закона за концесиите имаше многобройни протести от различни обществени групи и партии, от профсъюзи и още след приемането му в последните дни на предното правителство на Герб се заговори, че това е лобистки и корупционен закон, каквито са голяма част от приетите от Герб закони. Това, че има директива от Брюксел, не е атестат за безгрешност, още повече, че на „началниците“ не им пука за националната специфика и дали нещо работещо на друго място, няма да е пагубно за нас. Това важи и за т.н. „бежанци“, а в същност мигранти. Защо държавите от Вишеградската четворка отказват изобщо да приемат „бежанци“ и не се съобразяват с ЕС, а президентът Радев да няма право, според националните нихилисти, да изпълни предизборното си обещание да отмени Постановление 208, което явно не работи на българска почва и да работи за другото си обещание – българската политика да се прави в България, а не да се диктува от чужбина.

 11. Що за българи са тези, които упрекват президента, че реагира и търси решение, когато турски министри и официални лица призовават изселниците от България да гласуват за ДОСТ, „за да стане турският език официален в България“ и ДОСТ да участва в управлението, в полза на Турция“ и призовават мюсюлманите да станат 20 % от населението, за да определят политиката на България. Много се дразнят „димУкратите“, че Радев не лази пред Ердоган и „началниците“, като любимият им Банкянски пощенски гълъб и адвокат на Турция, който 2 мандата изпълняваше безропотно нарежданията на Вашингтон, Брюксел и Анкара.

 12. КОМУНИСТИЧЕСКОТО МИСЛЕНЕ Е ТРУДНО ИЗКОРЕНИМО .ПРПИЧИНАТА Е ЧЕ ТО НЕ ДЪРЖИ СМЕТКА НИКОМУ, САМО И ЕДИНСТВЕНО НА ИЗГРАДЕНАТА СИ ИДЕОЛОГИЯ .ТАЗИ ИДЕОЛОГИЯ СЪЗДАВА МИТОВЕ, НАЛАГА ГИ И ИСКА ВСИЧКИ ДА ГИ ИЗПЪЛНЯВАТ.ПРИ ТОВА БЕЗ ДА СЕ ЗАДАВАТ ВЪПРОСИ , БЕЗ ДОПИТВАНЕ ДО ОБЩЕСТВОТО И БЕЗ ДА СЕ ДАВА ОТЧЕТ .ВСИЧКИ КОИТО НЕ ПРАВЯТ ТОВА , ВЛИЗАТ ТАМ , КЪДЕТО ПАРТИЯТА ИМ ПОСОЧИ ;.ТОЗИ ГОСПОДИН „ОБАЧЕ“ НЕЩО СЕРИОЗНО БЪРКА И ВОЛНО ИЛИ НЕВОЛНО ИСКА ДА НАЛОЖИ СТАНОВИЩЕТО , ЧЕ НАШИЯ ПРЕЗИДЕНТ ТРЯБВА ДА ПРАВИ МУСКУЛИ -ТАКА ЯВНО СЕ Е ПРАВИЛО ПРЕДИ ГОДИНИ , А СЕГА СЕ ПРАВИ В СЕВЕРНА КОРЕЯ .ЯВНО ВЪПРОСНИЯТ ГОСПОДИН НЕ ПРАВИ СМЕТКА В КАКВО ВРЕМЕ И НА КОЯ ПЛАНЕТА ЖИВЕЕМ , А ИСКА ДА ВКАРА РЪКОВОСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ В ПРОБЛЕМИ , ОТ КОИТО ИЗЛРИЗАНЕТО Е НЕПРЕДВИДИМО .КОГАТО СЕ ПИШШЕ , ТРЯБВА ДА СЕ МИСЛИ ……АКО ИМА С КАКВО .ПОСЛЕ СТАВА ТРУДНО .

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.