Няколко хиляди чужденци ще работят на морето, за сигурността ще бдят полицаи полиглоти

12% повече туристи ще почиват това лято във Варна и курортите край града, съобщи на среща с министъра на туризма кметът на града Иван Портних. Според него тази година сезонът ще бъде значително по-дълъг, тъй като 4 ниско тарифни компании за първи път ще летят целогодишно до морската столица. Ръстове ще има още по Великден, когато по Северното Черноморие пристигат над 22 000 туристи, предимно от Румъния. Съседи с коли и автобуси ще са най-многолюдните гости у нас за Възкресение Христово, но има и сериозно увеличение от близо 40% на международните полети – от Великобритания, Италия, Испания, Полша, Холандия, Гърция, през четирите ни летища тази седмица, посочи министър Балтова.
След среща с бранша тя потвърди, че главният проблем и това лято ще е дефицита на кадри. Бизнесът ще попълни нишата с внос на няколко хиляди чужденци, предимно от Молдова и Украйна. „Това ще реши въпроса за кратко, но в дългосрочен план са нужни мотивация и по-високи заплати“, коментира министър Балтова. Тя поясни, че за лятото край морето приоритетно ще се командироват полицаи, владеещи чужди езици. Традиционно ще има и смесени патрули с чешки, полски и румънски пазители на реда, а в курортите и на възлови места в градовете ще бъдат поставени мобилни камери. До края на април Министерството на туризма ще качи на сайта си интерактивна карта с цените на плажните услуги на всички стопанисвани пясъчни ивици. Съществена промяна в тях обаче не се очаква, каза Балтова. Във Варненско и Добричко засега без наематели остават 35 плажа, за част от които предстоят търгове. Министърът пое ангажимент областните управи да получат 10% от концесионните приходи, за да осигурят спасители за неохраняемите ивици, някои от които са много популярни.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Изтрихте коментар, в който сехорисва простотията на българският бизнес. Браво.

  2. Oh do&1n82#7;t even start, Cohn, Josh Johnson is trash, and he’ll show it on the preseason field, we’re gonna have the same setup/depth chart as last year at QB, bank on it.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.