Нямало кражба от закуските на учениците

Скандалният сандвич, предизвикал намесата на прокуратурата, не е бил открит при проверките.

Проверка на окръжната прокуратура във Варна не откри нарушения или престъпления при предлагането на безплатни закуски на учениците от първи до четвърти клас.
Преписката по случая е била образувана през октомври 2016 .г., след като варненска майка публикува във фейсбук снимка на сандвич, получен от детето й. Ясно се видя, че двете филийки са намазани с лютеница, колкото да почервенеят, и са поръсени с 2,4 грама сирене. Скандалът стигна до парламента, където от БСП обвиниха правителството, че краде и от закуските на децата.
Прокурорите възложили разследването на Регионалната здравна инспекция, която следи за спазването на разпоредбите за здравословно хранене на учениците.

Извършени били 39 проверки в основни и средни училища, както и в седем цеха на фирми и в четири ученически стола във Варна.  Производителите на безплатните закуски предлагали между 8 и 13 асортимента на сандвичи от сборник за ученическите столове и бюфети. Комбинацията от храни се договаряла с всяко училище.

В традиционния сандвич се слагали 2 филии пълнозърнест хляб, вместо по една, както е рецептата, а производителите обяснили това с по-лесно опаковане и транспорт на готовата продукция. Въпреки това количеството хляб не превишавало значително посоченото в нормативите. По останалите изисквания не е имало отклонения.

От прокуратурата обясняват, че конкретният случай с филийките с лютеница и 2,4 г сирене не можело да бъде проверен, въпреки че на публикацията ясно се вижда опаковката с името и адреса на фирмата производител. Така преписката за скандалния сандвич била прекратена.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете