Нямало кражба от закуските на учениците

Проверка на окръжната прокуратура във Варна не откри нарушения или престъпления при предлагането на безплатни закуски на учениците от първи до четвърти клас.

Преписката по случая е била образувана през октомври 2016 .г., след като варненска майка публикува във фейсбук снимка на сандвич, получен от детето й. Ясно се видя, че двете филийки са намазани с лютеница, колкото да почервенеят, и са поръсени с 2,4 грама сирене. Скандалът стигна до парламента, където от БСП обвиниха правителството, че краде и от закуските на децата.

Прокурорите възложили разследването на Регионалната здравна инспекция, която следи за спазването на разпоредбите за здравословно хранене на учениците.

Извършени били 39 проверки в основни и средни училища, както и в седем цеха на фирми и в четири ученически стола във Варна.  Производителите на безплатните закуски предлагали между 8 и 13 асортимента на сандвичи от сборник за ученическите столове и бюфети. Комбинацията от храни се договаряла с всяко училище.

В традиционния сандвич се слагали 2 филии пълнозърнест хляб, вместо по една, както е рецептата, а производителите обяснили това с по-лесно опаковане и транспорт на готовата продукция. Въпреки това количеството хляб не превишавало значително посоченото в нормативите. По останалите изисквания не е имало отклонения.

От прокуратурата обясняват, че конкретният случай с филийките с лютеница и 2,4 г сирене не можело да бъде проверен, въпреки че на публикацията ясно се вижда опаковката с името и адреса на фирмата производител. Така преписката за скандалния сандвич била прекратена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право