Нямало престъпление срещу главния секретар на МВР (ОБЗОР)

Софийската градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнала на бившия главен секретар на МВР Георги Костов поради липса на престъпление. Преди три седмици Костов се оплака в държавното обвинение, че му е оказван натиск от служебния премиер Огнян Герджиков и служебния вътрешен министър Пламен Узунов да подаде оставка. Отстраняването на главния секретар бе по искане на правителството, а президентът подписа указа, с който го освободи от длъжност.

При проверката прокурор от ВКП и прокурор от СГП са разпитали Георги Костов, Пламен Узунов, както и шефовете на “Вътрешна сигурност”-МВР и на “Инспекторат”-МВР. “Доколкото г-н Костов не е бил принуден да напусне, а е бил освободен, като решението е съвместно между представителите на изпълнителната власт и президента, в съответната изискуема от закона форма, без да обсъждаме, дали това решение е правилно или не е, не са осъществени признаците на състава нито от обективна страна (г-н Костов не е принуден да напусне, а е освободен), нито от субективна страна, които да са мотивирали министъра или друго лице да го “принуждава” да напусне”, се казва в постановлението на прокуратурата.

Според обвинението “дали изнесеното в сигналите за твърдени нарушения от страна на г-н Костов съответства на истината или не, дали тези сигнали съществуват или не, няма отношение към описаното по-горе деяние, макар че има отношение към законосъобразността на освобождаването на г-н Костов”.

Георги Костов отказа да коментира решението, но заяви, че ще търси правата си по законов път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право