Нямаме стандарти за модерно лечение на рак на белия дроб

Пациенти и фармацевтични фирми плащат генетични тестове вместо касата

В България няма утвърдени стандарти за модерна диагностика и лечение на рак на белия дроб, което обрича пациентите на лутане и множи броя на болните, търсещи помощ в чужбина. Тази равносметка направиха онколози в навечерието на Световния месец за борба с рака на белия дроб - ноември. Коварното заболяване често протича без ранни симптоми.

Затова и поради липсата на програми за скрининг и профилактика в ранен стадий се откриват до 15% от туморите, а над 70% от пациентите получават диагноза, когато болестта е в трета и четвърта фаза и прогнозата за още 5 г. живот е под 5%, посочи доц. д-р Димитър Калев от Онкоболницата във Варна и председател на организационния комитет на Националната онкологична конференция "МОРЕ-2017".

Във фокуса й тази година ще са добрите практики за диагностика и лечение на рака на белия дроб. Той е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и пето по честота при жените у нас. Миналата година диагностицираните са над 4000 души. Пушенето остава водещ рисков фактор, въпреки че 15% от заболелите мъже и 54% от дамите не са тютюнджии.

Надежда за по-дълъг и качествен живот за пациентите с рак на белия дроб е персонализираната медицина, която включва 5 вида генетични тестове. Чрез тях се определя оптимално индивидуално лечение за всеки конкретен тумор. У нас обаче изследванията се плащат или от пациента, или от фармацевтичните компании, доставчици на препарати, вместо от здравната каса, обясни доц. Калев. Цената на тестовете варира от 50 до няколко хиляди лева.

"От дълго време настояваме НЗОК да ги покрива и да определи листа с лицензирани лаборатории, в които да се правят. Отговор обаче липсва. У нас има много добри специалисти, но системата не е на ниво", коментира и д-р Иван Вецев, експерт в Националната пациентска организация. Той и доц. Калев бяха категорични, че е крайно наложително МЗ да утвърди единни стандарти за работа на екипите от 7-8 различни специалности, които участват в процеса на диагностика и лечение на пациентите с рак на белия дроб. Такова уникално ръководство за персонализирана медицина с опита на водещи експерти ще бъде създадено в рамките на започващата в четвъртък конференция "МОРЕ 2017".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве