Няма виновни хора за смъртта на 13 души при потопа в кв. Аспарухово

Само природата е виновна за потопа във варненския кв. Аспарухово, при който на 19 юни 2014 г. загинаха 13 души. Това стана ясно от определение на Апелативния съд, който окончателно прекрати делото. Първо това стори прокуратурата, но през март окръжните магистрати върнаха наказателното производство за доразследване. Обвинението протестира и спечели на втора инстанция. Досъдебното производство бе образувано веднага след наводнението и бе водено за причиняване на смъртта на 13 души поради немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност.

След близо 4 г. трима прокурори и трима следователи стигнаха до извода, че екстремното природно бедствие е единствената причина за многото жертви, въпреки че повечето загинали бяха обитатели на незаконно построени в едно от деретата на квартала къщи. От прокуратурата посочиха, че според НИМХ за половин час във фаталната юнска вечер над квартала са паднали 138,8 л на кв. м дъжд, а в петте дни преди това - 175,6 л, като сумарното количество валежи е било 382% над нормата за юни. Подобно наводнение във Варна е имало през август 1951 г., но тогава пороят е засегнал друга част от града.

На база на тези данни Апелативният съд е приел, че основен виновник за човешките жертви и огромните щети по инфраструктурата е природата, а не свлачищата, битовите и строителни отпадъци и незаконните постройки, задръстили деретата. Така делото за потопа приключи, тъй като съдебният акт не подлежи на обжалване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право