Няма да гледат анонимки за корупция До края на юли пускат закона за обсъждане

Анонимните сигнали за корупция няма да се разследват. Отхвърлен е и вариантът те да се проверяват и разглеждат, ако се установи съответната степен на достоверност. Това стана ясно от интервю на правосъдния министър Цецка Цачева пред БНР. Антикорупционният закон на Меглена Кунева предвиждаше да се приемат и разследват анонимки. Идеята на Кунева срещна силна съпротива от всички партии, които обявиха, че не е редно да бъдат преследвани хора по доноси.
До края на юли проектът за нов антикорупционен закон трябва да бъде пуснат за публично обсъждане, обяви Цачева. Според нея през септември законопроектът ще влезе в Народното събрание. Очаква се до края на годината законът да бъде приет.

Министърът на правосъдието припомни, че при разработването на проектодокумента имало предложение да се възпроизведе нормативното изискване за т. нар. “обратна тежест на доказване” (бел. на ред., при която обвиненият трябва да приведе доказателства за невинността си). Идеята била отхвърлена, тъй като се влизало в конфликт с основните принципи на правото, подчерта Цачева.

Според нея е необходимо към новия единен антикорупционен орган да има аналитично звено, което да разработва политиките за предотвратяване на корупционни практики. “Предложенията за добавяне на разследващи функции в компетентността му биха влезли в широко противоречие със сега действащата система”, категорична е Цачева. Според нея това не означавало, че конкретни правомощия от ДАНС няма да преминат към този нов единен орган.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Браво на парламента! Здравата се е заел с борбата срещу корупцията. Особено с онази поправка, според която на анонимния сигнал не се обръща никакво внимание, дори ако се установи, че той е достоверен. Така аз, ако извърша някакво корупционно действие и ако след това подам сам за себе си анонимен сигнал, че съм го извършил, никой няма да ме разследва за него. Защото за него има подаден анонимен сигнал!

    Но, впрочем, какво можеш да очакваш от хора, повечето от които масово участват в корупционни сделки?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.