Няма да разпитват Бойко Борисов по обвиненията срещу Ненчев

Не е предвиден разпит на министър-председателя. На този етап не се налага изясняването, на което и да е обстоятелство чрез разпит на Бойко Борисов.

Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата във връзка с повдигнатите обвинения на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев във връзка с ремонта на двигателите за изтребители МиГ-29 на ВВС.

По думите й, до този момент са разпитани 18 свидетели.

„Голяма част от фактите по това дело са класифицирана информация и затова сме малко по-обрани. Фактът е, че заради действията и бездействията на министър Ненчев, е спаднал драстично нальотът. Не са използвани специални разузнавателни средства. Събирани са документи. Назначена е инженерно-техническа експертиза, която очакваме да бъде изготвена до края на следващата седмица най-късно и са разпитвани свидетели“, обясни Арнаудова. Тя уточни, че обвинението на СГП е за престъпления по служба и нямат доказателства за получаване на подкуп.

По думите й договорът от 26 април за ремонт на изтребителите МиГ-29 в Полша реално не е бил приведен в изпълнение. Според нея не е имало възможност заради намаления нальот да се обучават млади летци и е имало реална опасност България да загуби въздушния си суверенитет.

„Не ми е известно срещу Румен Радев да има нещо. Към онзи момент Румен Радев е бил командир на ВВС, изразявал е позиции, но фактите, които са събрани от СГП, сочат, че министърът Ненчев е извършил престъпление, за което сме му повдигнали обвинение. Не го обвиняваме за това, че е ощетил чужда държава", каза още Румяна Арнаудова.

По думите й, Радан Кънев се е легитимирал като адвокат на Николай Ненчев. Предоставил е пълномощно, така че той затова е допуснат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България