Няма да се вдигат минималните тарифи на такситата във Варна

Председателят на ОбС Тодор Балабанов/вляво/ разговаря с представителите на такситата преди началото на заседанието на транспортната комисия

До седмица свалят на левче цената на автобуса до "Ракитника"и "Прибой"

В 7-дневен срок цената на билетчето за градския транспорт до селищните образования "Ракитника"и "Прибой" ще падне от 1.40 лв. на 1 лев, колкото струва по всички линии в морската столица.

Справедливото решение взе ПК"Транспорт" по предложение на председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов след искане и подписка на близо 400 жители на "Ракитника" и "Прибой", които са в териториалния обхват на район "Аспарухово". Там се намира и гробищният парк"Кантар", който е посещаван от близки на покойници от целия град. Решението на общинските съветници от комисията ще бъде дадено на Съвета на директорите на общинска фирма "Градски транспорт" и, за да влезе в сила не е необходимо приемането му на сесия на местния парламент.

Транспортната комисия не прие искането за повишаване на минималните тарифи за таксиметров пробег, направено от синдикат "Авто 94". Браншът поиска увеличение на минималните цени от 0.75 лв.на км на 0.95 лв. за дневна и от 0.85 на 1.15 лв за нощна тарифа. Шофьорите на жълти коли возели под себестойност заради големи разходи и алтернативния данък към общината в размер на 690 лв.

Те настояваха за намаляването му през следващата година на 400 лв., но се оказа, че са изпуснали крайния срок за промяна в наредбата -1 октомври. ОбС не може да поеме функцията на регулатор и браншът е този, който определя цените, каза общинският съветник Димитър Карбов, подкрепен от председателя на местния парламент Тодор Балабанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони