Винетки за Северната скоростна тангента, но не и за околовръстния път на София

Дончо Барбалов

Винетки през януари ще са нужни за преминаване през Северната скоростна тангента, но не и за околовръстния път на София, стана ясно от брифинг на Агенция пътна инфраструктура и зам.-кметът на София Дончо Барбалов. „Проведохме разговор от гледна точка на напрежението, което възникна в някои райони на града. Това, което се разбрахме до момент,а е за северната част на околовръстния път да не се изискват винетки. За южната, знаете, че и до сега не се изискват. Търсим начин до всяко населено място на територията на Столична община да има път, по който хората да могат да пътуват без да е необходимо да се закупуват винетки“, коментира зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

Относно обсъждането, дали да се въведе пътна такса за ползването на Северната скоростна тангента, която е свързваща пътна артерия за транзитния трафик от автомагистралите „Хемус“, „Тракия“, „Струма“ и ГКПП "Калотина", той отговори: "За Северната скоростна тангента ще продължим да говорим с колегите от АПИ, имаме много добра комуникация и търсим приемливо в рамките на закона решение."

„През 2019 г. ще продължим да търсим законово решение Северната скоростна тангента да се освободи от винетка“, увери Антон Антонов, директор на Националното ТОЛ управление в Агенция „Пътна инфраструктура". „Конкретно за срокове – надявам се до края на януари да имаме някакво решение“, обясни той.

На въпрос ще успеят ли до края на януари да приемат законова промяна за републиканските пътища, според която

чертите на общините да излязат от винетната система, Антон Антонов коментира, че такова решение трябва да се обсъди като цяло. „Този проблем не е само на Столична община, може да има и други“, допълни той.

Относно това трябва ли хората от 14 софийски села да си купят винетка за 1 януари 2019 г., за да могат да минават по Северната скоростна тангента, Антонов отговори: „За момента трябва“. Ако водачите нямат стикери ще бъдат глобявани.

На въпрос дали може да се направи толеранс в месеца, в който ще се търси решение на казуса, да не се проверяват водачите, Антон Антонов заяви: „Днес водихме този разговор и продължаваме в първите работни дни на 2019 г. Обмисляме този вариант с толеранса. От 2-ри януари започваме срещи отново“.

По думите му от такса трябва да се освободят всички автомобили, тъй като от АПИ няма как технически да проверяват само колите от София.

Коментари

Задължително поле