Унищожиха над 25 млн. контрабандни цигари и над 1,5 тона тютюн

МВнР: Към момента няма данни за пострадали българи при жп катастрофата в Турция

Президентът Радев: Има сериозни проблеми в изборния процес

Страсбургският терорист отмъщавал за „падналите в Сирия ислямски братя“

Жертвите на влаковата катастрофа в Турция станаха 9, включително трима машинисти

Гръцките земеделци загряват тракторите за Коледа

Продажбата на електронни винетки започва от понеделник

Заловиха ученичка, надраскала колата на учителка с обиди Изписала с пирон „боклук“ и „френга“

Александър Ваклин: Изтеклите разговори отразяват случилото се през април

73-годишен санданчанин преряза вените си,бил болен от рак

Бившият гл. счетоводител на Баневи в „Полимери”: Пари за заплати на работниците не са отивали за лични нужди на семейството

Две убийства за една нощ в Атина

Ирландският посланик Майкъл Форбс посети Банско

Николай Банев: Разследването е като селска вечеринка Невъзможно било в международна банка да бъдат вкарани изпрани 600 млн. евро

Прокуратурата обвини шест длъжностни лица от АПИ за катастрофата при тунел „Ечемишка“, при която загина жена

Няма закон за уседналостта, има за глупостта

В България е неприлично да си интелигентен. Крайно невъзпитано е да излагаш мнение, което не е изложено вече в телевизията тази сутрин или онази вечер. Може да си сигурен, че едно и едно прави две, но нямаш право да го заявяваш безогледно, защото може да се обиди някой известен човек, който е казал, че прави пет.

Ето защо следва да приемем за достоверно и следното широко разпространено твърдение: „Скандалният закон за уседналост на изборите забранява на хората в чужбина да гласуват и е гаф на президента, на който му остават още две седмици управление, преди да дойде демократично избраният ГЕРБ. Радев направи законодателство, без да има законодателна инициатива, и с него наруши конституцията. Това не е работа на служебното му правителство. Радев нищо не разбира, язък, че 2,5 милиона души за него гласуваха. Съветниците и правосъдната му министърка, като се засрамиха, уволниха един невинен дребен експерт, който качил закона на сайта.“

Възпитани хора сме и няма да изразяваме различно мнение. Позволете само няколко уточнения. Ако искате, не ги четете и без туй под тях в интернет можете да изразите чувствата си, анонимността е гарантирана.

Първо уточнение: Закон за уседналост няма. Има проект на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство (ЗБГ) и предвидени промени в други закони във връзка с него, включително в Изборния кодекс (ИК). Тоя проект Радев няма как да го е „направил законодателство“, защото законодателен орган у нас е Народното събрание (НС), но дори и то, преди да издаде закон (което напоследък основателно ни плаши), е длъжно да мине през редица дълги процедури, от които най-първоначалната е въпросното „качване“ за обществено обсъждане на сайта. Това обсъждане е измислено от някой разумен законодател именно затова – за да не се внасят в МС и НС  неприемливи, спорни или просто тъпи текстове, каквито имаше например преди време  и в „качения“ проект за Наказателен кодекс.

Второ уточнение. Ако Министерството на правосъдието (МП) не беше свалило панически законопроекта от сайта, малко повече от малцината четящи хора у нас щяха да разгледат съдържанието му. И да видят, че предложената в заключителните му разпоредби „възмутителна“ промяна в ИК – да има изискване гласуващите на парламентарни и президентски избори да са живели най-малко през последните три месеца в България, съвсем не е единствената и далеч не е най-важната, която боде очите на партиите и модераторите на „общественото негодувание“. Много по-важна е друга една, която случайно или нарочно не бе забелязана, а именно: главният прокурор да може да иска от ЦИК заличаване на партии и коалиции, които нарушават забраната за агитация на работни места или чрез религиозни институции. Предлага се и друго: преди избори всеки кандидат да подписва декларация, че ползва само български език в кампанията си. Има и промени в Закона за вероизповеданията, насочени главно към използването на религията за политически цели. С тях се забраняват за всички религиозни организации дарения от чужди държави и партии, както и анонимни над 1000 лв. За нарушения глобите скачат от 300 на 50 000 лв. за юридически лица. Предвидено е Софийският градски съд да може да разпуска партия, която „системно включва религиозни институции в предизборната кампания и дейността си, с изключение на религиозни обреди, които са обичайни.“ В ЗБГ се забранява и злоупотребата с двойно гражданство. (Чудно защо не чухме добра дума поне за това от тия, които предизборно обещаваха абсолютната му забрана…) Линчуваният законопроект съдържа още и промени в Закона за политическите партии, според които те да се финансират само от български граждани. Накратко: ако той изобщо можеше да се нарече закон, по-уместно би било да го кръстят „Закон анти-ДОСТ“ или „Закон против корпоративния вот“, или „Закон против шпионството в полза на чужди държави“. Но „Закон за уседналост“, разбира се, е по-удобно название, както всяко друго, трудно разбираемо от повечето от обикновените граждани.

Трето. Относно законодателната инициатива на президента. Да, вярно е, че той я няма, но също така е вярно, че той не е осъществил такава, т.е. не е внесъл никакъв законопроект в Народното събрание. А иначе като държавен глава Радев е длъжен по всички законосъобразни начини да реагира, когато в докладите от разузнаването и контраразузнаването, адресирани до него, пише, че е застрашен суверенитетът на републиката. От години български разузнавачи се жалят с една и съща популярна в тяхната гилдия фраза: „Работим, но клиенти нямаме“, сиреч „пишем доклади, но управляващите не четат“. Наскоро един от тях се похвали, че „поне Радев е четящ“. Но четящите не са любимци на народа в съвременна България. Нищо че изборният туризъм – керваните от автобуси с отрудени хорица, говорещи на турски, които не знаят да пишат, но са призвани с маанета да вкарат в българския парламент политическо представителство на Ердоган, е видим от всички – и от начетените, и от тия, които не са пипали книга. Между другото, патриотите, които блокираха пътя пред туристите предизборно и баба даже ритнаха в ефир, за да си покажат родолюбието, не обелват по тая тема и дума – нямат време, заети са да влизат в правителството.

Доказан факт е, пише класикът Дъглас Адамс, че хората, които искат непременно да управляват другите хора, са най-малко пригодни за това. Затова и много от образованите българи са убедени, че ако някой успее да стане президент по нашата система, където непригодните са на върха, не бива в никакъв случай да му се позволява да работи като такъв. Те възпитано се съгласяват с физкултурното съждение, че петгодишният мандат е без значение и че му стигат на Радев още две седмици действие, а после е добре да дойде Борисов да го оПлевнели – познато, следователно стабилно. Не ли?…Що се отнася до съветниците на държавния глава, кел файда от тяхната работа, щом нямат куража барем пред Цветанка Ризова да си я защитят.

Четвърто. Относно конституцията, че „Законът за уседналостта“ я нарушил. т.нар. елит у нас в последно време употребява израза „конституционно нарушение“ по-често от „добър ден“. В случая обаче той е неуместен. Справка – Решение на Конституционния съд по дело №4/2011, в което се казва, че въвеждането на уседналост не само не противоречи на българския основен закон, но и на общопризнати норми на международното право и договорите между държавите.

Пето. За невинно уволнения чиновник, когото нацията оплака. Той се казва Любомир Талев. Преди да го покажат всички телевизии, вестници и сайтове на 7 април, името му се показваше в Гугъл във връзка с фенклуба на генерал  Луков, виден деятел на хитлеризма у нас, същия, в чиято чест се прави забраненото в други държави неонацистко шествие „Луков марш“ – това, в което младежи с качулки удрят крак и се гордеят, че мразят хомосексуалисти, роми, евреи, руснаци, араби, имигранти и други различни от тях. Но кой ти гледа това! Да видим „дребен експерт“ ли е г-н Талев, след като е директор на Съвета по законодателството в МП, висш орган по нормотворчество в изпълнителната власт. Ето този съвет какво прави по предписание: 1) Изработва проекти на закони и подзаконови нормативи; 2) Изготвя оценки на въздействието им и ги анализира по стандарти на Венецианската комисия; 3) Подготвя становища за конституционността и законосъобразността на проектите преди внасянето им в Министерския съвет; 4) Проучва резултатите от прилагането на законите и прави предложения за измененията им… Има и 5-о, и 6-о, и 7-о. Излиза, че не му е задължението на директора на тоя съвет само това – да натисне копчето на компютъра, като го викне някой и каже: качи това в сайта! Да, човекът се оправда, че бил в командировка „до понеделник“ и не бил в час, а после доблестно разкри, че „закона президентът го поискал“. Не разбрахме кой понеделник има предвид дума, но научихме официално, че бил в Манчестър за 3 дни до 28 март, да помага на англичаните в техния избор на Народно събрание, а после 3 дни до 1 април като член на комисия, изпитвал синдици в МП на бул. „Дондуков“ 2a. Очевидно ценен кадър и бившата и бъдеща правосъдна министърка каза, че ще го направи директор пак. Действащата го уволни на основание,  че не издържал изпитателния срок за директори, но не е права. Как да не го е издържал! За „Закона за уседналост“ се изявил с инициативи и иновации – хем не му е нанесъл поправките, както му наредила началничката, хем го публикувал, без да й го покаже. Но тя се скри от брифинга, посветен не на закона, а на неговите интервюта. Изглежда е засрамена, наистина. Леко засрамен се показа и премиерът Герджиков. Той също е човек възпитан и гледа да не обиди някоя журналистка или, недай си боже, някой държавник, завършил кратък курс по право.

Шесто. Че не му било работа на служебното правителство да променя изборното законодателство. А защо не кажем за краткост, че на това правителство нищо не му е работа, вместо каквото и да направи, да се повтаряме? Проф. Христина Вучева, вицепремиер в първото служебно правителство на България (1994-1995), припомни в статия стореното от всички останали и различната оценка на едни и същи действия, с което доказа, че в политиката не е важно какво яйце ще снесеш, а кой ще ти го окряка. Но кой ти чете статии!

Със сигурност щеше да е по-малко скандално, ако президентът беше поискал да се направи Закон за глупостта. Той неписано си действа у нас и сега, но друго е да си имаме оттук нататък поне един писан закон, който се спазва. Още повече че глупостта има способността да постига каквото си пожелае.

Още по темата

 1. Обновена "Най-важното е, че има вече начало на този дебат" Президентът Радев ще изложи мотивите си за скандалния законопроект в обръщение към нацията

 2. Live Чиновникът Талев два пъти грубо нарушил правилата Правосъдната министърка се скри от обяснения по скандалния законопроект

 3. Радев за скандалния законопроект: Няма да бездействам, когато се засяга суверенитетът на България

 4. Live "Президентът е избирал министрите" Герджиков отговаря на „Труд“: Научил от съветниците си за скандалния законопроект, а те – от медиите

 5. Live "Беше пpибъpзaн xoд" Герджиков за скандалния законопроект: Нямам пръст в това

 6. Live Румен Радев за скандалния законопроект: Няма драма, партиите в парламента ще решат

 7. Вижте какво пише в скандалния законопроект на служебното правителство, който беше скрит от правосъдното министерство (документи)

 8. Live "Докога ще си мислят, че сме толкова наивни?!" Борисов за скандалния законопроект: Пак се „объркаха“

 9. "Служебното правителство не е разбрало, че е служебно" Екатерина Захариева: Абсурдно е оправданието на кабинета за скандалния законопроект

 10. Live Уволниха чиновник за злепоставяне на институцията Правосъдното министерство спира скандалния си законопроект

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (16)

 1. Заркова,какъв е този хаотичен начин за защита на президента!Хем пишеш ,че няма нищо лошо в новия законопроект,хем странно защо твоите хора веднага го изтеглиха и се изпокриха,като мишки.А да не забравиш ,че твоята партия и тази на президента,също лицемерно разкритикува точно собственото си служебно правителство ,че нямало право на законодателна инициатива !И още нещо този „мерзък“ ,според това което си написала тип ,които уволниха,как така са го знаели предварително ,но са го оставили образно казано да си развява коня и накрая да ги „свари по бели гащи“??

  1. личи си комунистическата закалка в тебе… вероятно си поне трето поколение селски комунист.

   1. Коментя, колко пъти да ти пиша, че личните нападки са единственото оръжие на разоръжените от към аргументи? Айде молим ти се да коментираш а не да одумваш, като селска мастия на припек!

 2. Информацията от Заркова е ценна и наистина изяснява какво ни чака следващите 4 години начело с т.и.квата – задълбочена мизерия във всичко – образование , социология , здраве , икономика , а може и още по-лошо , но да не предизвикваме чак до там съдбата .

 3. след като се забранява агитация от името на религия, не може ли да се забрани и такава от името на чужди политически организации?
  щот за простите хорица боко е кат исус, а меркел кат бог…

 4. Стига свирки на президента бе. Като гафи да си носи отговорност и да не се крие като мишка зад чиновници

 5. Всичкото червено излиза на амбразурата. Ако ще и хиляда точки да изброи, другарката Заркова не може да замаже гафа с който шапкарят показа истинското си лице. То е толкова уродливо, че дори менторите му от парията-майка се отрекоха от него. Не е ясно кои „съветници“ го набутаха в този гаф, но може твърдо да се каже, че новоизпеченият „политик“ Радев, вече е усвоил основните хватки на старите си колеги: лъжи, бягство от отговорност, мачкане на подчинените и хвърлянето им за изкупителни жертви. Тепърва ще сърбаме надробеното от него.

  1. там е работата, че това е едно от малкото неща на радев, които не са гаф. гафът е само у кухите кратуни на турчеещите се евроатлантици.

   1. Ако нещо не може, но много ти се иска, значи може! Та казваш не е гаф?… Няма да ти казвам: „помисли си пак“, защото това за теб е невъзможно. Но останалите мислят, коментя! И не ти вярват!!!

 6. Въпреки,че разбирам от зеле и домати,кози и овце,след като има решение на единственият съд,който се произнася по конституционността на един закон,то значи че няма проблем да се въведе уседналост.Все едно да се твърди,че гръцките домати са по-лоши от нашите,след като в Гърция температурата е с близо десет градуса по-висока от нашата,а пък едно слънце…

 7. Вместо да се скрие от срам заради изцепката на семката си, другарката Заркова легнала на амбразурата да защитава нещо несъществуващо – интелекта на Радев.

 8. Коментара на госпожа Заркова е за интелигентни хора.Много ми хареса.

  1. Та казваш: „КоментарА ….. е…..“ Да ти имам мисленето, мислител! Още в 5-ти клас се учи за членуването. Жалко, че всички мислители сте такива недоучили!!! Абе, да те питам, как си изградил такава кула от знания без основа? Не, че… ама такива са само въздушните кули на лозунгарите!

 9. Ами, то уважаеми господине, ако приемат закон за лустрацията, то ще трябва да си отидат не само Бойко със свитата си, а и много такива и ще остане Корнелия Нинова да управлява пак със сина на Анна Заркова, е г- жа Заркова ще ,,се жертва,, и ще е за доброто на България, но ще си останеме без много ВЪРТИОПАШКИ, ,,много жалко,,!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.