Няма насилие над момчето от Центъра за деца с увреждания в Търговище

Снимка: Pixabay/ архив

Няма насилие над 13-годишното момче от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи ( ЦНСТ) в Търговище. Това са установили проверки на институциите по заповед на кмета д-р Дарин Димитров.

Детето е освидетелствано от съдебен лекар, който е установил, че няма данни за травми, синини или друго насилие.

Както „Труд” съобщи, проверката на Общината беше разпоредена след сигнал от граждани, че има съмнения, че момчето е малтретирано и не е гледано добре. То просело храна и се оплаквало от насилие.

За изясняване на случая са били ангажирани екип от Общината, Отделът за закрила на детето, Детска педагогическа стая, Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и други. Проверени са двата ЦНСТ и училището, в което учи момчето.

Взето е решение то да продължава да получава социални услуги за подкрепа и консултация и с него индивидуално да работи психолог. Ще се търсят възможности да бъде преместено в среда, в която до него да има значим близък човек, който да компенсира липсата на емоционална привързаност.

Проверяващите са установили, че поведението на 13-годишния е продиктувано от острата нужна от обич и внимание, насочени само към него. Момчето си измисляло причини, като тази, че има рожден ден, както и начини да получава храна от околните, която раздавало на другите деца, сочат докладите от проверките.

Търсенето на хранителни продукти и лакомства не било поради недохранване, а начин да покаже отношение и грижа, каквито самото то искало. От няколко месеца момчето имало противообществени прояви, които психолозите тълкуват като протестно поведение и желание да има свое семейство, в което да е значимо. Детето няма суицидни прояви, както твърдяха граждани, претендиращи, че са запознати със случая.

От Общината пък заявиха, че ще продължат да следят случая. При нужда ще търсят съдействие от Агенциите за социално подпомагане и за закрила на детето, за да се намерят адекватни, с оглед интелектуалния потенциал на момчето, решения за бъдещето му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България