Преди век са пили по-силна бира Пивоварните отварят врати за любопитните привърженици на пенливата течност

Евакуираха Мон Сен Мишел във Франция след като мъж заплаши полицай с убийство

Главният секретар на МВР Младен Маринов пред “Труд” за задържания за бомбата на мача: Важно е, че стигнахме до конкретен човек, за да се види лицето на злото

Веселин Маринов: Жената до мен в момента е жената на живота ми

Петър Москов: Започвам да работя за дясно консервативно обединение

Пламен Георгиев: Имаше поискване на подкупа много преди да бъде даден на Иванчева Обадили са се още нови свидетели по случая

Колко струва жена преди век? Как гласуват депутатите, защо поскъпва хлябът според вестниците преди 100 години

Пожари изпепелиха кола, каравана и инструменти Пожарникари спасиха от пламъците къща

Спасиха мечета в Доспатско

Да се завърнеш в твоята смарт къща… Какво е “умен дом” и какви са ползите от него?

Калфин: ОЛАФ трябва да работи заедно с европейския прокурор

Почина най-възрастният човек на света – 117-годишната японка Наби Таджима

Доброволци радват хора в беда Момче с церебрална парализа получи инвалидни количка и стол

Кога адвокатите четат Библията?

Скутер с повече мощ и стил С литър бензин се изминават 48 км

Няма нито един безработен в пловдивско село

Кметът на Стряма Васил Черпелийски е горд от факта, че в селото му няма нито един безработен жител.

Нито един безработен жител няма в пловдивското село Стряма, твърди 43-годишният му кмет Васил Черпелийски. Според трикратния републикански шампион по кану-каяк основната причина за нулевата безработица в селото е, че то се намира в непосредствена близост с десетки заводи и предприятия в индустриална зона „Раковски”. „Младите ги задържа Индустриалната зона, която е една много добра инвестиция, развиваща се на наша територия в землището на Стряма. Около 800 души от селото работят там и затова в Стряма безработица няма. Ако има безработни, то това е не защото няма работа, а защото този човек просто го мързи да работи”, твърди кметът Черпелийски.

Той не крие, че преди десетина години е бил член на БСП и дори местните „червени” са му предложили да му издигнат кандидатурата за кмет на село Стряма. „Да обаче ме излъгаха. Това освен, че ме обиди, допълнително ме амбицира още повече , а и доста голяма група от хора от селото ми предложиха да се явя на изборите като независим кандидат. И то пък взе, че стана от раз. Аз съм първият избран още на първи тур и без балотаж кмет на селото от началото на демократичните промени до 2007 г. А оттогава досега винаги съм преизбиран с 95% от гласовете на стрямалии”, горд е Васил Черпелийски. „Точно между Коледа и Нова година не искам да политизирам нещата, но няма как да не кажа няколко добри думи за ГЕРБ, защото това което се случи последните години и в Стряма и на територията на Община Раковски е видимо. Първите два мандата бях независим кмет, на третия бях издигнат от ГЕРБ. Това е единствената партия, която стъпи в Стряма и остави половин милион лева тук за пътища, мостове и за църквата”, не крие кметът на Стряма.

Васил Черпелийски признава, че осигуряването на бюджет за нова инфраструктура или ремонти на старата е „мисия невъзможна” за един селски кмет. „Навремето имаше  законови инструменти за постъпления в селската каса като ергенски данък, самооблагане, ленински съботници. От събраните средства ще правеха тротоари и пътища. Сега селата не разполагат  с нищо , дори със собствена банкова сметка. Разчитаме за всичко на общинския кмет и на спонсори. Ако големият кмет успее да осигури държавни или европейски пари е добре. Затова съм твърдо за делегираните бюджети и за финансиране на наши  проекти с европейски пари. Хубавото е , че засега кметът на Община Раковски Павел Гуджеров не ми е отказал нищо и работим в синхрон. Но тъй като всички мои колеги от селата на общината работят с огромен хъс и желание и се стремят да се докажат, парите трябва да се разпределят на повече места. Със сигурност на Павел Гуджеров не му е лесно.  Иначе плодовете от ползотворната ни работа на общинско ниво са очевидни – селото ни се развива”, категоричен е кметът на Стряма.

Половината село е с изградена канализация и по-голяма част на населеното място е  водоснабдена. „От началото на третия ми мандат със съдействието на общинския кмет Павел Гуджеров и съвместно с ВиК продължаваме да работим по водопреносната  мрежа на Стряма. В тази връзка в бюджета на селото за 2018 г. съм заложил 2 проекта относно обратните води и ремонта на улиците. Имам обещанието на кмета Гуджеров, че ще продължим да работим както досега – качествено и в услуга на жителите на Стряма.  Кандидатстваме за европейски пари по проект за селските райони като целта ни е изведем цялостно главният колектор, който минава през средата на селото и се зауства в западната  част. Другият проект се отнася за 4 улици в южната част на селото, които не са включени в канализацията и така ще имаме цял квартал напълно канализиран и с асфалтирани улици”, допълва кметът на Стряма, който има вече 10-годишен управленски стаж. „Хората очакват от селския кмет  чудеса. Очакват кметът да решава проблемите и неудобствата  им от всякакво естество- аварии, свързани с ВиК или електроразпределителното дружество и всякакви оператори.

Разбира се , че откликвам на всяка молба на хората, но те трябва да знаят, че кметът не притежава почти никакви правомощия и сфери на влияние, още повече когато се касае за отношения с  търговски дружества. Да бъдеш кмет на село изисква, по-скоро,  да бъдеш гражданин,  да общуваш повече с хората,  да се занимаваш с техните битови проблеми. Преди всичко кметът трябва да е човек, да се опита да се докосне до болките на всички хора  и да се опита да ги решава. Резултатът за дейността на един кмет се показва след изтичане на неговия мандат. Изборите са най-верният показател за работата на кмета. Те са неговият барометър. Аз съм 10 години кмет на Стряма и не мога да не бъда горд от факта , че вече трети мандат хората ми гласуват доверие. Това означава и голяма отговорност към тях същевременно. Вратата на кабинета ми винаги е отворена и дори без записан час всеки, който желае, може да заповяда.  Освен това винаги се допитвам до хората. Пример за това е своеобразният референдум, който проведох с голяма част от населението на селото относно фонтана на площада и 85% твърдо бяха за постояването му. Ако бяхме  вложили тези 20 000 лева, колкото струва фонтанът, в чакълиране на 2 улици, каквито опониращи предложения имаше,  само след 2 години отново тези улици  щяха да са с дупки , тъй като няма отводняване. И парите щяха да отидат на вятъра”, отсича кметът Васил Черпелийски.

Той не крие, че се гордее с новата детска ясла в селото, новия облик на площада в центъра на Стряма и цветните алеи, изградената велоалея и детска площадка, както и от факта, че всички приходи от продажба на земя остават за Стряма, а не  потъват в бюджета на Община Раковски. „В проектобюджета за 2018  г. съм заложил доста висока сума, но и половината от нея  да се усвои, ще съм доволен като кмет. С отпуснатите средства ще продължим изграждането на велоалеята, ще направим площадка за стрийт фитнес за младежите в селото и ще довършим процедурите по регулация на имотите на ромското малцинство, за да могат да получат ПУП и последващо включване към електропреносната  мрежа и ВиК. В Стряма ни куца футболът и натам трябва да насочим усилията си. Имаме много деца, перфектен стадион с поливна система, съблекални и топла вода, но засега няма желаещи да го ползват”,  допълва кметът Васил Черпелийски.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Браво. Много добре казано за партията на крадеца и безродник луканов. Да не крадат е изключение, а тези които не крадат – лъжат.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.