Президентът Румен Радев и кметът на Руен откриха паметник на Апостола

Вижте решенията на Министерския съвет от днес, 18 юли 2018

Гранични полицаи задържаха двама каналджии и 26 чужденци

Полиция пази „Левски“ на тренировката, шеф дойде на „Герена“

Парламентът отхвърли предложението на БСП за прекратяване на действията по предоставяне на концесия за летище София

Премиерът Борисов: По-качественото образование води до по-добра квалификация и оттам до по-висок БВП

Протест на овцевъди и козевъди пред Министерския съвет

Охридското езеро е на 4 милиона години Защо Македония трябва да е следващата ви дестинация?

Рекордна глоба за „Гугъл” заради „Андроид”

Владислав Горанов: ЕЦБ поставя трите големи банки у нас под мониторинг Финансовият министър подава днес апликационна форма за европейския банков съюз

Роботи доставят колети и храни в Китай

Министър Румен Порожанов: 1 млн. лв. ще струва компенсирането на стопаните с евтаназираните заради чумата животни

Откриха наличие на бактерия ешерихия коли във водата в Брезнишко

Полиция издирва 57-годишен австриец, изчезнал на 9 юли

Безработен атакува с камъни селско кметство

Няма нито един безработен в пловдивско село

Кметът на Стряма Васил Черпелийски е горд от факта, че в селото му няма нито един безработен жител.

Нито един безработен жител няма в пловдивското село Стряма, твърди 43-годишният му кмет Васил Черпелийски. Според трикратния републикански шампион по кану-каяк основната причина за нулевата безработица в селото е, че то се намира в непосредствена близост с десетки заводи и предприятия в индустриална зона „Раковски”. „Младите ги задържа Индустриалната зона, която е една много добра инвестиция, развиваща се на наша територия в землището на Стряма. Около 800 души от селото работят там и затова в Стряма безработица няма. Ако има безработни, то това е не защото няма работа, а защото този човек просто го мързи да работи”, твърди кметът Черпелийски.

Той не крие, че преди десетина години е бил член на БСП и дори местните „червени” са му предложили да му издигнат кандидатурата за кмет на село Стряма. „Да обаче ме излъгаха. Това освен, че ме обиди, допълнително ме амбицира още повече , а и доста голяма група от хора от селото ми предложиха да се явя на изборите като независим кандидат. И то пък взе, че стана от раз. Аз съм първият избран още на първи тур и без балотаж кмет на селото от началото на демократичните промени до 2007 г. А оттогава досега винаги съм преизбиран с 95% от гласовете на стрямалии”, горд е Васил Черпелийски. „Точно между Коледа и Нова година не искам да политизирам нещата, но няма как да не кажа няколко добри думи за ГЕРБ, защото това което се случи последните години и в Стряма и на територията на Община Раковски е видимо. Първите два мандата бях независим кмет, на третия бях издигнат от ГЕРБ. Това е единствената партия, която стъпи в Стряма и остави половин милион лева тук за пътища, мостове и за църквата”, не крие кметът на Стряма.

Васил Черпелийски признава, че осигуряването на бюджет за нова инфраструктура или ремонти на старата е „мисия невъзможна” за един селски кмет. „Навремето имаше  законови инструменти за постъпления в селската каса като ергенски данък, самооблагане, ленински съботници. От събраните средства ще правеха тротоари и пътища. Сега селата не разполагат  с нищо , дори със собствена банкова сметка. Разчитаме за всичко на общинския кмет и на спонсори. Ако големият кмет успее да осигури държавни или европейски пари е добре. Затова съм твърдо за делегираните бюджети и за финансиране на наши  проекти с европейски пари. Хубавото е , че засега кметът на Община Раковски Павел Гуджеров не ми е отказал нищо и работим в синхрон. Но тъй като всички мои колеги от селата на общината работят с огромен хъс и желание и се стремят да се докажат, парите трябва да се разпределят на повече места. Със сигурност на Павел Гуджеров не му е лесно.  Иначе плодовете от ползотворната ни работа на общинско ниво са очевидни – селото ни се развива”, категоричен е кметът на Стряма.

Половината село е с изградена канализация и по-голяма част на населеното място е  водоснабдена. „От началото на третия ми мандат със съдействието на общинския кмет Павел Гуджеров и съвместно с ВиК продължаваме да работим по водопреносната  мрежа на Стряма. В тази връзка в бюджета на селото за 2018 г. съм заложил 2 проекта относно обратните води и ремонта на улиците. Имам обещанието на кмета Гуджеров, че ще продължим да работим както досега – качествено и в услуга на жителите на Стряма.  Кандидатстваме за европейски пари по проект за селските райони като целта ни е изведем цялостно главният колектор, който минава през средата на селото и се зауства в западната  част. Другият проект се отнася за 4 улици в южната част на селото, които не са включени в канализацията и така ще имаме цял квартал напълно канализиран и с асфалтирани улици”, допълва кметът на Стряма, който има вече 10-годишен управленски стаж. „Хората очакват от селския кмет  чудеса. Очакват кметът да решава проблемите и неудобствата  им от всякакво естество- аварии, свързани с ВиК или електроразпределителното дружество и всякакви оператори.

Разбира се , че откликвам на всяка молба на хората, но те трябва да знаят, че кметът не притежава почти никакви правомощия и сфери на влияние, още повече когато се касае за отношения с  търговски дружества. Да бъдеш кмет на село изисква, по-скоро,  да бъдеш гражданин,  да общуваш повече с хората,  да се занимаваш с техните битови проблеми. Преди всичко кметът трябва да е човек, да се опита да се докосне до болките на всички хора  и да се опита да ги решава. Резултатът за дейността на един кмет се показва след изтичане на неговия мандат. Изборите са най-верният показател за работата на кмета. Те са неговият барометър. Аз съм 10 години кмет на Стряма и не мога да не бъда горд от факта , че вече трети мандат хората ми гласуват доверие. Това означава и голяма отговорност към тях същевременно. Вратата на кабинета ми винаги е отворена и дори без записан час всеки, който желае, може да заповяда.  Освен това винаги се допитвам до хората. Пример за това е своеобразният референдум, който проведох с голяма част от населението на селото относно фонтана на площада и 85% твърдо бяха за постояването му. Ако бяхме  вложили тези 20 000 лева, колкото струва фонтанът, в чакълиране на 2 улици, каквито опониращи предложения имаше,  само след 2 години отново тези улици  щяха да са с дупки , тъй като няма отводняване. И парите щяха да отидат на вятъра”, отсича кметът Васил Черпелийски.

Той не крие, че се гордее с новата детска ясла в селото, новия облик на площада в центъра на Стряма и цветните алеи, изградената велоалея и детска площадка, както и от факта, че всички приходи от продажба на земя остават за Стряма, а не  потъват в бюджета на Община Раковски. „В проектобюджета за 2018  г. съм заложил доста висока сума, но и половината от нея  да се усвои, ще съм доволен като кмет. С отпуснатите средства ще продължим изграждането на велоалеята, ще направим площадка за стрийт фитнес за младежите в селото и ще довършим процедурите по регулация на имотите на ромското малцинство, за да могат да получат ПУП и последващо включване към електропреносната  мрежа и ВиК. В Стряма ни куца футболът и натам трябва да насочим усилията си. Имаме много деца, перфектен стадион с поливна система, съблекални и топла вода, но засега няма желаещи да го ползват”,  допълва кметът Васил Черпелийски.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Браво. Много добре казано за партията на крадеца и безродник луканов. Да не крадат е изключение, а тези които не крадат – лъжат.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.