Няма опасност за жителите на Хитрино, обяви Николай Николов

Главен комисар Николай Николов взе участие в заседанието на областния щаб в сряда и успокои, че няма никаква опасност за хората. Снимки: Цветелина Георгиева

"Никъде в Хитрино няма опасен газ, няма опасност за хората" - това обяви главен комисар Николай Николов, които взе участие в заседание на областния щаб в Шумен. По думите му селото започва да прилича на строителна площадка, в четвъртък влизат и първите доброволци от шуменското общинско формирование да помагат, където има нужда.

Енергото пуска тока във всяка обитаема къща, има готовност за 100% дори при разрушените къщи. Вода се доставя с две водоноски. От ВиК-Шумен се въздържат да пуснат вода по мрежата, защото може да станат наводнения, там където хората не са се завърнали по домовете си. Едва след пускането на водата, ще се вземат проби и ще стане ясно дали е годна за пиене.

От областния щаб оставиха обявеното бедствено положение в сила до неделя. "Дано не се налага удължаване", каза губернаторът Донка Иванова.

На заседанието в сряда стана ясно, че равносметката за щети по животните е - 4 гълъба, куче и котка. Бракувани са близо 1,5 тона животински и неживотински продукти от потрошените магазини в Хитрино. Всичко отива в екарисажа в Шумен. Предстои проверка на 3 зърнобази и 1 фуражен цех за качествата на съхраняваното зърно. Специалисти не са открили щети по площите, засяти с пшеница и рапица.

Шест екипа обхождат къщите в Хитрино и до три дни ще е ясно кои къщи са за събаряне, кои за основен ремонт и точната стойност на щетите. В момента основно се работи за остъкляването. Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил изрично подчерта, че хората са различни, има и алчни, но ще бъде направено така че да не се допусне никаква злоупотреба с отпуснатите средства от държавата. Ако останат пари, ще бъдат върнати. "Компромиси няма да направим, ще се влагат пари само в пострадали имоти. Имаме виждане как да се случи", каза Исмаил. И пак подчерта, че е впечатлен от реакцията на всички институции, а хитринци са спокойни, че има държава.

Още в първите дни след трагедията 468 души са получили еднократна помощ по 325 лв. Има готовност и за раздаване на помощ храни /10 вида продукти/ по ОП "Храни", каза шефката на дирекция Социално подпомагане Ивелина Андреева.

Междувременно хората, които се завръщат в Хитрино, казват че все още не са се успокоили напълно. Ще мине време, докато преодолеят преживения стрес. В селото остава засилено полицейско присъствие, униформени ще бдят за имотите.

В следствения арест в Шумен от вторник са двамата машинисти на влаковата композиция. Очаква се в четвъртък прокуратурата да внесе в съда искане за техния постоянен арест.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България