Няма опасност от мазутния разлив на потъналия преди 100 г. кораб

Няма опасност за местните хора и туристите от мазутния разлив от потъналия в Созополския залив преди 100 години кораб "Мопанг" . Това стана ясно на брифинг в Бургас, даден от екоминистъра Нено Димов, транспортния министър Ивайло Московски, кмета на Бургас Димитър Николов, областния управител Вълчо Чолаков и градоначалника на Созопол Панайот Рейзи.

Корабът лежи на дъното от век, но заради последните мощни бури и корозията, резервоарът му е "пуснал" мазутно петно, което паникьоса летовниците.

"Мопанг" е бил товарен кораб, построен в корабостроителница в Ню Джърси през 1920 година. Потъва година по-късно, след като попада на мина в нашия залив. На борда му е имало товар от шевни машини и обувки, които е трябвало да разтовари в Бургас.

Със супермодерна технология ще се ограничи разливът от потъналия кораб, каза министър Нено Димов. Оградената площ на разлива е в радиус около 450 кв.м. В акцията по почистването и източването на горивото от резервоара ще се включат и водолази, а две фирми могат да предложат технология за източване на мазута.

Според министър Ивайло Московски подобен казус се случва за първи път. Предполага се, че става дума за около 100-150 тона мазут.

В неделя е взета проба от Морска администрация и е изпратена в лаборатория в Плевен. Концесионерите наоколо са инструктирани да почистват плажовете, но според кмета на Созопол Панайот рейзи, изплувалите наскоро мазутни топчета край къмпинг "Градина" не сап от "Мопанг".

Кметът на Бургас Димитър Николов подчерта, че корабът е идвал от Истанбул за Бургас и следователно е бил изразходил по-голямото количество гориво.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България