Четвърти взлом на магазин в Разградско, пак откраднаха цигари

Томислав Дончев трябва да представи в парламента план за въвеждането на електронните услуги в администрацията до 31 март

Задържаха над 3 тона гориво в Хасковско село

Папата спря кортежа, за да помогне на полицайка (ВИДЕО)

Тяло на мъж открито край Чепинско шосе, към Нови Искър

Инспекторатът към ВСС провери 4195 имуществени декларации на магистрати за 2016 г.

Дадоха на съд шофьор, прегазил мъж на пешеходна пътека в Кресна

Германският министър на земеделието и еврокомисар Хоган отриха Българската палата на „Зелената седмица“ в Берлин

Благоевград изгражда система за видеонаблюдение, и полицията ще я ползва

Автобус катастрофира в Турция, има 6 жертви и 20 ранени

Възрастна жена е починала при пожар в къщата си в с. Маринка

Отмениха бедственото положение в Карлово

Грипна епидемия и в Благоевград

Путин се потопи в ледените води за Богоявление (СНИМКИ)

Седем пострадали при нападение с брадва в Руско училище

Няма подкрепа за Бюджет 2017

Приемането на проектобюджета за 2017 г. засега не събира достатъчно подкрепа, след като почти всички парламентарни групи се опитват да прокарат свои политики в него. Вчера на заседание на енергийната комисия финансовата рамка не бе одобрена. Преди това социалната комисия не прие бюджета за Държавното обществено осигуряване.

Нейният председател Хасан Адемов прогнозира, че ако същото стане и в пленарната зала, , няма да има увеличение на минималната работна заплата на 460 лв. от 1 януари.

В същото време от парламентарно представените партии единствено ГЕРБ дават индикации, че ще застанат зад проекта.

„Наше категорично убеждение, към което сме се придържали през последните две години, е че не бива бюджетът да бъде заложник на безпринципно политическо противопоставяне. Няма да допуснем и той да става жертва на популизъм. Правителството ще продължи да отстоява политиките в държавния бюджет за 2017 г. Затова не предвиждаме неговото изтегляне от Народното събрание. Оставяме на народните представители да подходят отговорно към дебатите за приемането му и да вземат решение (…)“, каза финансовият министър Владислав Горанов след заседанието на Министерския съвет. Въпреки това още в понеделник председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни пред „Труд“, че в този вид текстовете олицетворяват идеите на ГЕРБ и нейното лично мнение е, че рамката трябва да бъде изтеглена. Освен това в кулоарите на НС от ГЕРБ дават да се разбере, че нямат намерение да положат максимални усилия за приемането на проектозакона

Дори премиерът Бойко Борисов призна вчера от трибуната, че техните доскорошни партньори от групата на Патриотичния фронт не са били съгласни с параметрите още преди зародилата се след президентските избори политическа криза.

От ПФ не искат да отстъпят от искането си минималната пенсия да стане 300 лв. Министър Горанов обясни, че за да бъде изпълнено това, допълнително ще трябва да бъдат намерени 1,5 милиарда лева.

БСП също са непреклонни с в настояването си за отпадане на плоския данък. Ако това не стане – подкрепа за бюджета от ляво няма. Румен Гечев дори прехвърли топката към управляващите и обясни, че рамката е на ГЕРБ и да си я подкрепят те.

Депутатът от ДПС и финансов министър в кабинета „Орешарски“ Петър Чобанов обяви още при първото четене на Бюджет 2017, че в него има сериозни разминавания между данните на финансовото министерство и тези на НСИ. Статистиката показва, че до октомври българската икономика е създала стоки и услуги за 88 милиарда лева, а не за 86 милиарда, както е записано в проектобюджета. Така всички разчети, направени в проектобюджета, стъпвали на грешна основа. Чобанов изчисли, че разходите догодина може да се увеличат със 700 милиона лева – пари, които да стигнат до хора в нужда.

На този етап ДПС намекват, че са склонни да подкрепят проектобюджета. Вчера лидерът на движението Мустафа Карадайъ призова от трибуната НС да приеме закона с разумен компромис. Гласовете на ДПС и ГЕРБ са достатъчни, за да мине финансовата рамка (122). Друг е въпросът дали ГЕРБ ще са склонни да прокарат закона единствено с подкрепата на депутатите на Карадайъ.

В случай че финансовата рамка не бъде приета, законодателят е предвидил как да се влезе в следващата година – изпълнява се бюджетът от предходната 2016 г. месец за месец, като правителството има право да ползва 1/12 за всеки 30 дни. Но това не може да продължи повече от едно тримесечие.

Снощи от левицата официално обявиха, че изтеглят всички свои идеи, защото бюджетът трябва да бъде приет от следващия парламент.

 

Диана Йорданова, ГЕРБ: Исканията за промяна са несериозни

Исканията за промяна в Бюджет 2017 са несериозни и не бива да се правят драстични промени, понеже Законът за бюджета отразява политиката на дадено правителство и за промени из основи може да се говори при новоизбран кабинет. Това обяви пред БНТ Диана Йорданова – зам.-председател на комисията по бюджет и финанси от ГЕРБ.

 

Пламен Димитров, КНСБ: Няма пари за 300 лв. минимална пенсия

Всякакви мерки, които ще подкрепят най-бедните в България, са добре дошли, ако са обезпечени финансово. Сега обаче не му е времето – в бюджет 2017. Така лидерът на КНСБ Пламен Димитров отхвърли предложението на Патриотичния фронт минималната пенсия да стане 300 лева, защото за това няма пари и ще разруши пенсионния модел.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Абе не знам кой прав,кой крив,но след като прагът на бедност е 300 лв. е нелогично да има пенсии под тях.Нямало било пари,то за какво не взехме заеми и не плащаме.Като не могат да намерят да си ходят,ама няма да стане,ще сколосат някакъв кабинет,че са едва на половината от мандата,дори могат да го направят и без лидера си,две години са това,не е шега работа,а като гледам една трета със сигурност няма да вътре,да не и половината.Да пази Господ!

  2. Какъв бюджет могат да направят бастуни, които излъгаха със задача за 2-ри клас бъгарите, че външния дълг на България е само 21 млрд. лева? А ето как смятаха тъпите герберски бастуни. От реалния външен дълг от 70 млрд. изкараха 18 млрд. евро блокирани във Валутния борд и 13 млрд. лева във Фискалния резерв. 70 – ( 36+13 )= 21. Само за последните две години бойко увеличи външния дълг на България с цели 20%, но помним как ревеше, че и внуците ни ще плащат онзи 1 милиард който искаше Орешарски, казваше, че държавата ще фалира. Въпросът е къде са тези 20 милиарда, кой ги и как ги открадна? Отговора го знае всеки, бойко а алчен -г-ъ-з-. В бюджета за 2017 казаха, че има много грях, минимум 2,5 милиарда заложени просто за крадене.

  3. БСП+ДПС+ПФ(Атака) отново заедно… Опичайте си акъла, драги сънародници, щото ни готвят голям и четвъртит.

  4. Наложително е да се ограничът пенсиите до 800 лв….
    Наложително е да се повишът пенсиите под 250 лв…
    Формулата:. „“новата = 125 лв + 50% от старата „“ е напълно поносима от бюджета.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.