Няма политическа криза

„Няма политическа криза. В момента тече нормална конституционна процедура. Няма място за драматизация - или служебен кабинет и предсрочни избори, или правителство в рамките на сегашния парламент." Това обяви вчера пред журналисти новият президент Румен Радев, след като председателят на ЦИК Ивилина Алексиева му връчи решението на избирателната комисия и удостоверението за държавен глава. Същия документ получи и вицепрезидентът Илияна Йотова. Алексиева напомни на двамата, че започват мандат в нелека международна и вътрешна обстановка.

Церемонията бе открита от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която пожела на президентската двойка да оправдае доверието на българските граждани. "Още веднъж искам да ви поздравя за победата, за огромното доверие, което получихте", обърна се към Радев и Йотова шефът на НС. Цачева и Радев си казаха наздраве с шампанско.

На церемонията бе вицепрезидентът Маргарита Попова, конституционните съдии и ръководството на БСП. Държавният глава Росен Плевнелиев не се появи.

Румен Радев отговори на журналистически въпроси, а от думите му стана ясно, че няма да реди служебен кабинет с Плевнелиев. „Служебното правителство е изключителна отговорност на президента Росен Плевнелиев по конституция“, припомни новият държавен глава.

Радев подчерта, че ако се стигне до предсрочни избори ( каквито може да насрочи само той след встъпването си в длъжност), ще свика на среща политическите партии, изборни експерти, както и инициаторите на референдума, за да се обсъдят вариантите за въвеждане на мажоритарна избирателна система.

Коментари

Задължително поле