Няма престъпление от шефката на САС

Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Никой не е влиял на съдиите

Софийската градска прокуратура прекрати наказателното производство за извършено престъпление по служба от председателя на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева.

Досъдебното производство бе образувано през ноември м.г. по сигнал, че Дончева е упражнявала натиск върху свои колеги от 6-ти състав, гледал като втора инстанция търговско дело, решено от Окръжния съд в Кюстендил. По случая са били разгледани материалите от самото дело, от проверка на Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Разпитани са апелативните съдии Василев, Иванов и Хайдукова, формирали 6-ти състав на САС при първоначалното разпределение на делото. И тримата категорично са заявили, че страните от процеса или трети лица не са правили опити за извънслужбен контакт, нито пък е упражнявано влияние от ръководството на САС при вземане на решение в една или друга посока.

Анализът на събраните доказателства е обосновал категоричен извод за липса на извършено длъжностно престъпление или друго престъпление от общ характер от председателя на САС Даниела Дончева, се сочи в постановлението на прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право