Няма престъпления във ВМА по времето на проф. Николай Петров

Няма извършени престъпления във Военномедицинска академия (ВМА) под ръководството на Николай Петров, няма данни за конфликт на интереси при провеждане на обществените поръчки или нагласяване на документите по тях. Няма данни и за злоупотреба с власт или служебно положение. Това оповести днес прокуратурата след 8 пъти по-обемна и задълбочена допълнителна проверка по случая.

Констатирани са обаче нарушение по договор след проведена обществена поръчка, заради което се носи административно-наказателна отговорност. Глобата в случая е между 100 и 2000 лв., обясниха на брифинг председателят на Военно-апелативната прокуратура полк. Веселин Стоев и заместника му полк. Йордан Данов.

Първоначалната проверка е непълна, а наблюдаващият прокурор Адалберт Кръстев не е осъществил необходимия контрол над работата на военния следовател. Заради това, а и след медийни публикации, прокурор Йордан Данов от ВоАП е извършил допълнителна проверка. Тя установява, че действително няма данни за престъпление.

Започва обаче цялостна проверка на прокурор Адалберт Кръстев, който нqколко пъти е бил предупреждаван заради нарушения, пропуски и немарливо изпълнение на служебните задължения.

Още през 2015 г. е искано дисциплинарното му уволнение, но ВСС го наказал само с порицание. Сега работата му отново ще бъде проверявана, защото се оказа, че той не е извършил качествена проверка по одитния доклад, направен от министерството на отбраната на ВМА. Освен това ще се проверява и дали съпругата му работи в здравното министерство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България