Н. пр. д-р Хасан Бармауи, почетен консул на кралство Йордания в България, пред „Труд“: Йордания е врата за България към Близкия Изток

Специалистите от България в областта на енергетиката са много търсени

Тази година в България ще се проведе среща на високо равнище по така наречения Процес от Акаба - международна мирна инициатива срещу тероризма и радикализацията, лансирана през 2015 г. от краля на Йордания Абдулла II. В рамките на форума на официална визита по покана на премиера и президента ще бъде и държавният глава на Хашемитското кралство, който ще открие събитието. Макар и подробностите около самата височайша визита все още да не са обявени публично, решихме предсрочно да се срещнем с почетния консул на кралство Йордания у нас, негово превъзходителство д-р Хасан Бармауи. За да обсъдим двустранните отношения между България и Хашемитското кралство и перспективите за разширяване и задълбочаване на сътрудничеството в сфери на взаимен интерес като търговията, науката, енергетиката и туризма. Да попитаме колко добре се познаваме взаимно и какво е да си истински остров на стабилността в Близкия Изток, на фона на продължаващата девет години война в съседна Сирия. И си поговорихме на български език.

- Ваше превъзходителство, Вие сте вече дълги години почетен консул на Йордания у нас. На какво ниво оценявате двустранните отношения между нашите страни и какви перспективи за развитието им виждате?

- На първо място Ви благодаря за посещението на почетното консулство на хашемитско кралство Йордания, основано през 2003 г. с кралски указ на негово величество крал Абдулла II бин ал-Хюсеин, когато и бях назначен за почетен консул в Република България. Нашата мисия играе голяма роля за сътрудничеството между нашите две приятелски държави. Отношенията между Аман и София са на много високо равнище, поддържаме интензивни контакти и можем да кажем, че Йордания е водеща страна в развитието на политическите отношения с България сред държавите от Близкия Изток. България винаги е била врата за Йордания към държавите от Европейския съюз и Йордания винаги е била врата за България към Близкия Изток и Африка. Двустранните ни търговски отношения са установени още през 1968 г. и оттогава винаги са се развивали крепко. До настоящата 2020 г. са подписани множество спогодби между нашите две приятелски държави.

- В кои конкретни сектори се проявява най-вече това сътрудничество?

- На първо място е търговията разбира се, но двустранните ни политически отношения са на много високо ниво. Йордания бе посетена от президента Георги Първанов през 2007 г. и от президента Росен Плевнелиев през 2017 г. В края на 2018 г. президентът Румен Радев също посети Йордания и имаше среща с негово величество крал Абдулла II. Което за нас безспорно е голям знак на уважение. Премиерът Бойко Борисов и делегация министри бяха в Аман през октомври миналата година и имаха аудиенция с негово величество и излязоха с изключително позитивни отзиви от проведените срещи. Що се отнася до търговско-икономическите отношения, те не са спирали да се развиват. Имаме търговска спогодба и смесена комисия на ниво министри, която работи в областта на културата, науката и не на последно място инвестициите. Йордански капитали в България се вливат всяка година и са съсредоточени предимно в областта на услугите, недвижимото имущество и животновъдството. Част от тези инвестиции се реализират от частни лица, друга част идват от арабски фирми, регистрирани в други страни или като компании със смесено участие, което понякога затруднява тяхното статистическо отчитане. Действащите двустранни спогодби дават реални резултати и аз смятам за моя основна задача да продължа да работя за задълбочаване на отношенията между Хашемитско кралство Йордания и България.

- В кои други области виждате перспективи за разширяване на двустранните контакти и сътрудничество?

- Както казах, двустранните търговски отношения вървят изключително добре - например в областта на хранително-вкусова промишленост, химическата индустрия. Предстои подписване на споразумение между България и Йордания за развиване на сътрудничеството в областта на енергетиката и по-специално ядрената. Нашата страна е в процес на изграждане на атомна електроцентрала и има интерес да почерпи опит от българските експерти и специалисти. Апелирам към български частни и държавни фирми да проявят интерес към възможностите, които се отварят у нас. Както в областта на ядрената енергетика, така и на зелената енергия и възобновяемите енергийни източници, където Йордания е водеща страна в региона. Български компании вече участват в проекти за изграждането на фотоволтаични паркове в Южна Йордания и специалистите от България в тази област са много търсени. Що се отнася до възможностите за инвестиции у нас, парламентът прие още през 1996 г. указ, с който се разреши на чуждестранни компании да регистрират 100% от капитала си в дружества на територията на страната. Разбира се има сектори, в които участието на йордански капитали остава задължително, но указът облекчава изключително много потенциалните инвеститори. В този контекст в момента сред най-перспективните нови сектори за чуждестранни капитали в Йордания се предлагат транспортни, туристически и водни проекти, производство на продукти от водите на Мъртво море, производство на козметика, лекарства, мрамор, храни, изграждане на водно-електрически инсталации и най-общо инженерингова дейност. Така че приветствам българските фирми, които имат интерес да развиват отношения със страната ни, особено посредством зоните за свободна търговия на територията на страната. Имаме стабилни банкова система и частен сектор, с близо век традиции.

- Позната ли е Йордания у нас?

- О, несъмнено. От 2003 г. насам аз съм съдействал лично за побратимяването между десет града в България и Йордания. Сред тях са официалните ни столици София и Аман и морските Варна и Акаба, градовете Пловдив и Петра, Велико Търново и Карак, Сливен и моя роден Джараш, Тунджа с християнския Мадаба. През 2000 г. по повод побратимяването тогавашният кмет на София Стефан Софиянски направи дарение от 2000 дръвчета на Аман, засадени в парк в града. И като споменавам имена, искам да изкажа специални благодарности на радетелите за българо-йорданската дружба от групата за приятелство с Йордания в парламента на България. Сред тях са покойният г-н Стефан Данаилов, господата Петър Мутафчиев и Румен Петков. Сред тези радетели, както ги наричам, е и също така г-н Симеон Сакскобурготски, който е личен приятел на кралското семейство и негово величество крал Абдулла II. Бившият президент Георги Първанов също направи изключително много за установяването на крепки двустранни отношения, както и много други личности и представители на българската интелигенция.

- А на ниво обикновени граждани?

- Имаме действаща спогодба за туризма и с гордост мога да кажа, че за 2019 г. над 10 000 туристи от България са посетили Йордания на почивка. Имаме установена директна самолетна връзка между София и морската ни столица Акаба и полетът отнема около два часа. Почетното консулство на Йордания в София има много облекчена процедура за български граждани, желаещи да посетят страната ни и тези, които пътуват за туризъм го правят без виза. Ние сме мирна и свободна държава и апелирам българските власти за реципрочен безвизов режим за йордански туристи.

- А в обратен план - колко е позната България в Йордания?

- Над 3000 йордански граждани са завършили висшето си образование в България за последните 50 години. Те са армия за България. Сред тях има министри, професори, бизнесмени. Аз самият съм горд, че съм български възпитаник. България винаги е играла водеща роля в подготовката на кадрите на йорданската държава и сме признателни за това.

- Йордания е също така най-стабилната държава от геополитически план в региона...

- Така е и така ще остане благодарение на негово величество крал Абдулла II. Йордания е страна на мъдрост и отговорно управление, със сигурни институции, закони и ред, която залага на прогреса и науката за обществено-икономическото развитие на нацията. В политиката у нас властват реализмът и прагматизмът, свободата на вероизповедание и религиозният толеранс. Ние сме демократична, светска държава с парламент и гарантирана свобода на словото и сме работили много, за да стигнем дотук. Догодина Йордания ще отбележи 100-годишната от основаването си и специално искам да благодаря на българското правителство в лицето на премиера Бойко Борисов и на президента Румен Радев за всичко, което правят за развитието на двустранните ни отношения.

- Ще ви върна на темата за регионалната стабилност. Йордания наистина е за пример в това отношение, най-малкото предвид кипящата девет години гражданска война в съседна Сирия, двата милиона сирийски бежанци, които хашемитското кралство прие и изхранва на своя територия, заедно с още толкова палестински, които са там от десетилетия - как понася тежестта страната?

- След избухването на Арабската пролет през 2011 г. Йордания отвори границите си за сирийските граждани, бягащи от започващата гражданска война - дадохме им убежище, възможност за препитание и всякаква възможна подкрепа. Защото ние гледаме на тези хора като на човеци, дошли по принуда на гости в Йордания, не ги третираме като „бежанци“. Това е основната разлика между нас и Европа. Европейците гледат на тези хора като на „бежанци“, а ние на като на човеци, които имат нужда от помощ. Ние не търсим да се пазарим с Европейския съюз за тяхната съдба...

- За разлика на други съседни на Сирия държави...

- Не коментирам. Хашемитското кралство Йордания е похарчило досега 10 милиарда долара за настаняването и адаптирането на сирийците у нас. Министерството на промишлеността още навремето издаде указ, с който въведе 15-процентна квота от работните места във фабриките и заводите да се запълват от сирийски граждани и парите ще се върнат по естествен път. Защото гледаме на тях като на хора, а не като на „бежанци“. Иначе, разбира се че има натоварване върху инфраструктурата, върху здравеопазването и социалните грижи, но човешкият живот е най-ценното нещо - това е принципът на негово величество крал Абдулла II и на йорданския народ.

- В този контекст как гледате на така наречения „мирен план“ за Близкия Изток и подялба на палестинските земи с Ерусалим, столица на Израел, който преди няколко седмици разкри президентът на САЩ Доналд Тръмп и сериозно разбуни духовете в региона и отвъд?

- Смятам че арабските държави трябва да са обединени, може би подобно на Европейския съюз. Иначе Йордания е против този план, ние сме най-близко до палестинските земи и като хашемити сме признати от всички религии за отговорните пазители на християнските и мюсюлманските светини в Ерусалим. Нашето желание е намирането на мирно решение. Ние искаме само мир между всички държави около нас. Включително между Израел и палестинците. Времето за война свърши, дошло е време за мирен диалог. Затова и Йордания, в лицето на крал Абдулла II, винаги е работела като посредник за мирното решаване на споровете. В този дух негово величество лансира Процеса от Акаба през 2015 г. - международната инициатива за укрепване на трансграничното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, екстремизъм и радикализация. В България предстои тази година да бъде организирана среща на високо равнище по Процеса от Акаба с участието на световни лидери и негово величество крал Абдулла II, който ще бъде официален гост на България по покана на премиера и президента.

Нашият гост

Негово превъзходителство, доктор на икономическите науки Хасан Бармауи е роден на 15 декември 1960 г. в столицата на Йордания Аман, където завършва началното и средното си образование през 1980 г. Защитава бакалавърска степен по международни отношения в сегашния Университет по национално и световно стопанство (УНСС) в София през 1987 г., а две години по-късно защитава и магистратура по специалността. Установява се в България и вече 38 години живее в столицата. Женен е за българка и имат три деца, две момчета и момиче - съответно по професия режисьор, спортист и лекар-педиатър. През 2003 г. влиза в сила кралският указ на Абдулла II, с който е открито почетното консулство на Йордания у нас, а д-р Бармауи е назначен за официален представител на страната. Той е председател на Българо-йорданската камара за икономическо сътрудничество и като бизнесмен е активен член на Българската търговско-промишлена палата. През 2007 г. по повод откриването на новото крило на Катедрата по арабистика и семитология на Софийския университет д-р Бармауи дарява 604 тома ценна арабска литература за библиотеката на Алма Матер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта