Обама намали присъдата на къртицата Манинг

Брадли Манинг преди да се превърне в Челси.

Президентът на САЩ Барак Обама е намалил присъдата на Челси Манинг, която излежава 35-годишна затворническа присъда, за това, че е предавала класифицирани документи на САЩ на разследващия сайт „Уикилийкс“.

В едно от своите последни действия, преди да изтече мандата му, Обама е опростил присъдите на 64 души и е намалил присъдите на други 209, включително и на затворения транссексуален войник, който е бил обвинен през 2013 г. в шпионаж и в предаване на информация за „Уикилийкс“, информира "Фокус".

„Победа. Барак Обама намалява присъдата на Челси Манинг от 35 на седем години. Тя ще бъде освободена на 17 май“, пише в официалния профил на „Уикилийкс“ в социалната мрежа „Туитър“.

„Благодаря на всички, които настояваха за намаляването на присъдата на Челси Манинг. Вашата смелост и решимост направиха невъзможното възможно“, заяви основателят на "Уикиликс" Джулиан Асандж от профила на сайта в социалната мрежа „Туитър“.

„Приветствам решението на президента Обама да намали присъдата на Челси Манинг от 35 години“, добави той. „За да може демокрацията и върховенството на закона да процъфтяват, правителството трябва незабавно да прекрати войната срещу издаващите информация, като „Уикилийкс“ и като мен“, посочи Асандж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка