Обама: От стратегически интерес за САЩ е да се осигури решаване на мигрантската криза в Европа

"От стратегически интерес за САЩ е да се осигури решаване на съществуващата в Европа мигрантска криза", каза Обама на съвместна пресконференция в Белия дом с италианския премиер Матео Ренци, предаде БТВ.

Президентът Барак Обама заяви, че САЩ са ангажирани да помогнат на Европа да се справи с притока от бежанци и добави, че Италия, Гърция и Германия не трябва да поемат по-голям товар от европейските си съседи, съобщава Ройтерс.

Ренци заяви, че няма да е голяма катастрофа, ако на референдума от 4 декември италианците отхвърлят предлаганата от правителството конституционна реформа, целяща повече стабилност в държавното управление, предаде Франс прес.

"Не мисля, че ще настъпи голяма катастрофа, ако отговорът "не" вземе превес, но за всеки случай предпочитам да спечеля референдума. Ще направя всичко по силите си", каза Ренци.

Реформата има за цел повече политическа стабилност в Италия, където от 1946 г. са управлявали 60 правителства. В нея се предвижда намаляване на членовете на Сената от 315 на 100, Сенатът да не гласува вот на доверие на правителството и да разглежда само ограничен брой закони. Правителството пък ще може да поиска ускорена процедура в долната камара на парламента за някои закони, които смята за спешни.

Според допитванията позициите за референдума са силно изравнени с лек превес на отговора "не", отбелязва АФП.

Президентът Барак Обама похвали италианския премиер Матео Ренци за неговия "дързък и прогресивен" стил на управление, който според Обама е точно това, от което се нуждае Европа в период на криза и самоанализ, предаде Асошиейтед прес.

Обама също приветства отношенията между Вашингтон и Рим като заяви, че САЩ имат силни съюзници по света, но малцина от тях са толкова силни, надеждни и способни като Италия. "И в добри времена, и в лоши разчитаме един на друг", каза той.

Обама заяви, че смята по-младия си колега - Ренци е на 41 години, а Обама на 55 - за един от най-близките си партньори и приятели на световната сцена и изрази надежда, че Ренци ще се задържи на нея.

"Смятам, че Матео олицетворява ново поколение държавни лидери, не само в Италия, но и в Европа", каза Обама.

Ренци на свой ред похвали Обама за водачеството му в икономическата област и каза, че е взел пример от него за изготвянето на закон за заетостта. По думите му тази инициатива съществено е помогнала за увеличаване на работните места в икономически затруднената Италия и е "поне първа крачка към излизане от тежката ни ситуация".

Ренци отдаде признание на работата на Обама по борбата с климатичните промени и за екологично чиста енергия и посочи, че САЩ са показали как може да се излезе от фискална криза.

Ренци бе един от малцината световни лидери, които са посрещнати в Белия дом с най-пищна държавна церемония на Южната морава на Белия дом.

На края на пресконференцията двамата лидери за кратко се прегърнаха и се потупаха взаимно по гърба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка