Обама се обяви за корекция на глобализацията

Трябвало да се отговори на растящото неравенство

Президентът Барак Обама се обяви за “корекция на курса” в световните икономически дела, за да се отговори на растящото неравенство, предаде АФП.

“Световната посока на глобализация изисква корекция на курса”, обяви Обама в реч в Атина във вчерашния втори ден от посещението си, което е част от прощалната му европейска обиколка. “Когато виждаме, че хора, глобални елити, богати корпорации очевидно живеят по различни правила, избягват данъци и се възползват от дупки в законите, това поражда дълбоко чувство на несправедливост”, обясни отиващият си американски президент. Същевременно той предупреди за “надигащия се национализъм и разделението на етнически принцип” и отбеляза растящия гняв, който е донесъл успех на популизма в Европа и САЩ, завършил с Брекзит и избирането на Доналд Тръмп за нов президент.

Обама подчерта, че обединена Европа е добро нещо и за Америка, и за останалия свят. “Знаем какво се случи, когато европейците започнаха да се разединяват, XX век беше кръвопролитен”, припомни президентът.

От Атина той се отправя за Берлин, където ще разговаря с канцлерката Ангела Меркел, която той описа като “вероятно моя най-близък международен партньор”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят