Петролните компании искат от КЗК уличаващата ги в картел информация

Бензиностанциите, обвинени в картелно договаряне за поддържане на високи цени са поискали от Комисията за защита на конкуренцията разкриване на тайната информация, която ги уличава.

Четири от петролните компании, уличени преди месец в договаряне на цените, са поискали удължаване на срока за възражения чрез т.нар. "процедура по разкриване на защитена тайна".

Никоя от общо шестте петролни компании, попаднали под подозрение, не се е съгласила да сътрудничи, за да избегне санкции, както им беше предложено преди месец. Оказа се, че целия процес на доказване на вина и налагане на глоби ще отнеме години.

Разкриването на информацията ще даде право на компаниите да се защитят при евентуален процес. В много европейски държави това се случва в рамките между пет и девет години.

Пред БНР председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова обясни какво представлява процедурата:

"Когато някоя от фирмите си признае, че е в картел искат разкриване на тайната. В това определение, с което ние казахме, че има нарушение, има защитена тайна, това са тайните, които сме извадили като кореспонденция между фирмите. Тази информация още не им е известна. По закон те имат право да се запознаят с тази информация, но трябва да направят искане за това. Повечето от фирмите вече са го направили. Изчакваме ги да изтече 30-дневният срок, в който ние трябва да се произнесем дали ще разкрием тази информация, или не. По принцип винаги разкриваме такава информация, защото това им дава право на защита."

Източник: bTV, БНР

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика