Обвинените компании ще оспорват определението на КЗК за картел

Всичките шест вериги бензиностанции, посочени от Комисията за защита на конкуренцията като участници в договарянето на цените на дребно на горивата ще обжалват решението на регулатора, съобщи председателят на петролната и газова асоциация Андрей Делчев пред БНР.

"Това е много тежко обвинение, нямам съмнение, че колегите ще се защитят. Това са част от големи вериги, световни конгломерати. За момента нямаме решение за картел. Имаме определение, което казва, че има данни, според комисията, които данни водят до това", обясни Делчев. "Трябва да прочетем, след което всяка от фирмите има 30-дневен срок да обори това, което комисията е счела, че има доказателства в тази посока. И оттам нататък комисията, след тези 30 дена и след като се запознае с възраженията на всяка от фирмите, трябва да прецени има или няма картел с окончателно решение, след което евентуално да наложи санкции. Тоест дали има картел тепърва предстои да чуем. Все още ентусиастите, които твърдят обратното, много бързат", прогнозира Делчев.

Комисията за защита на конкуренцията обвини шест компании за картелни цени на горивата. Сред тях, "Лукойл", "Еко", "Шел", "ОМВ", "Нис Петрол" и "Петрол".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес