Повдигнаха три обвинения на шефа на КАТ-Благоевград

Задържаният шеф на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов

Обвинения за 3 престъпления са повдигнати срещу началника на сектор „Пътна полиция“ – Благоевград ст. инсп. Данаил Стоицов. Това каза по време на брифинг в Окръжна прокуратура – Благоевград и.д. окръжен прокурор Николина Сачкова, предаде „Фокус“.

Тя обясни, че на този етап от разследването две са лицата, които са привлечени в качеството им на обвиняеми.

„Едното е Данаил Стоицов, началник сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Благоевград. На него е повдигнато обвинение за три престъпления. Едното е по чл. 339, ал.1 от НК за това, че без надлежно разрешително, което се изисква по закон е държал огнестрелно оръжие и боеприпаси.

Второто обвинение, което му е повдигнато е за престъпление по служба по чл. 282 от НК. То е за това, че на 4 май 2018 година е превишил правата си, като е осигурил полицейски конвой от село Дамяница до село Бело поле на тежкотоварна извънгабаритна техника в нарушение с наложената за това забрана и без да има издадено разрешение от ОПУ – Благоевград с цел да набави облага, която се изразява в незаплащане на пътни такси и от това е можело да настъпят немаловажни вредни последици“, каза още и.д. окръжен прокурор Николина Сачкова.

Тя добави, че третото престъпление за което той е привлечен в качеството му на обвиняем е за подкуп, за това, че в качеството му длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение е поискал и е приел от различни лица дар и облага – пари, в размер на около 5 300 лева, вещи и услуги с имуществен характер, за да наруши и е нарушил службата си.

„Това се изразява в предварително запазване на регистрационни номера с комбинация от цифри, пожелание, с цел предоставянето им на определени лица“, добави и.д. окръжен прокурор Николина Сачкова.

Тя заяви, че другото лице, привлечено като обвиняем, е Бойко Иванов Шарков. „На него му е повдигнато също обвинение за подкуп, в което е участвал като помагач. Улеснил е умишлено обвиняемият Данаил Стоицов да поиска и получи от различни лица дар и облага“, отбеляза и.д. окръжен прокурор Николина Сачкова.

Тя подчерта, че двамата обвиняеми са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващите прокурори. „Знаете, че в този срок може да бъде внесено искане за мярка постоянно „задържане под стража““, коментира и.д. окръжен прокурор Николина Сачкова.

От своя страна говорителят на Окръжна прокуратура – Благоевград прокурор Весела Стоилова припомни, че на 22 май под ръководството и надзора на окръжната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление по служба и подкуп, като в рамките на вчерашния ден са били извършени активни действия по разследването, свързани с претърсвания и изземвания.

Коментари

Задължително поле