Заловиха двама крадци на кола в София

15-годишни опитаха да откраднат метални пана от ограда на детска градина

В Павликени стартира кампанията за плащане на местни данъци Първият платец e 92-годишният Иван Драганов

Студентски екипи участват в международния конкурс за нова сграда на Карин дом

Нинова: Вотът на недоверие вече има своята роля, но мерките са палиативни

Кметът на Перник: Транзитът на вода от „Белмекен“ през София е единствената възможност за нас

Бащата на Меган: Двамата с Хари излагат кралското семейство

Откраднаха метална каса с пари от казино в село Борован

Депутатът от ГЕРБ инж. Клавдия Ганчева: Новоучреденият държавен ВиК холдинг ще оптимизира стратегическия воден отрасъл

Каракачанов: Възстановяването на Военновъздушното училище е изправяне на една несправедливост

Говорител на ЕК: Преговорите с Великобритания няма да започнат преди края на февруари

Трима пияни шофьори изтрезняваха в ареста през почивните дни

БСП внесе четвъртия вот на недоверие срещу правителството

Феновете на „Левски“ поискаха среща с Бойко Борисов

Близо 200 камери за наблюдение поставят в Нова Загора и селата

Обвинени в контрабанда на 16 тона прекурсори отказаха сделка с прокуратурата Чужденците твърдят, че били натопени, а в схемата участвали агенти на ДАНС

Робърт Писени /с бялата риза/ обяви на английски, че е невинен и прокуратурата е наясно с това. Съучастникът му Курт Миделдорп запази мълчание и криеше лицето си зад качулка.

Двама чужденци, които от 7 юни 2018 г. са в ареста по обвинение, че са внесли през порт Варна-Запад три партиди с над 16 тона прекурсори на стойност 225 млн. лв., отказаха бърз процес и ще бъдат съдени по общия ред. Това стана ясно на разпоредително заседание на Варненския окръжен съд.

51-годишният Робърт Писени и 56-годишният Курт Миделдорп отхвърлиха офертата на прокуратурата да сключат споразумение, по силата на което да лежат по 10 г. в затвора и да платят по 200 000 лв. глоба. Наказанието е под законовия минимум от 15 г., но холандците не го приеха с мотива, че са били натопени.

„Невинен съм и Вие го знаете много добре. Имам 4 деца, а от 8 месеца съм в ареста заради Вас“, обърна се на английски към прокурор Виолета Радева соченият за организатор на канала Робърт Писени. Съучастникът му Курт Миделдорп, който от 8 г. живее с нашенка в Бургас, запази мълчание. Неговият защитник Иван Томов поясни след заседанието, че обвинителният акт не отговаря на истината.

„Двамата са невинни. Не са участвали в трафик на прекурсори, това са вършили други фирми и лица, замесени са и агенти на ДАНС“, заяви той. Същата версия посочи и адвокатът на Писени Димитър Димитров, според когото липсвали доказателства за участието на клиента му в престъпната схема. „Тепърва ще се правят и експертни оценки на прекурсорите, защото стойността им е силно завишена“, добави Димитров.

Писени и Миделдорп бяха закопчани на летище София в началото на юни. Дейността им е била следена със СРС и контролирани доставки през територията на няколко държави в продължение на близо 1 г., а след ареста им са били разбити 3 нарколаборатории в Холандия и Испания, обявиха от прокуратурата, ДАНС и Митница-Варна.

Според обвинението чужденците прекарвали забранената стока по море с контейнери от Азия към Белгия, Холандия, Испания и Великобритания през пристанище Варна-Запад. Прекурсорите за производство на амфетамини били маскирани като препарати за почистване на прозорци. Писени планирал да разработи и канал за трафик на кокаин от Колумбия за Западна Европа през Варна.

Той има зад гърба си няколко ефективни присъди за измами и търговия с дрога. За трафик на наркотици в затвор в Белгия е лежал и Курт Миделдорп. Делото срещу двамата бе насрочено за 25 февруари поради необходимостта да им се осигури преводач от холандски.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.