Илиана Раева гневна: Съдийството в Минск е срам и позор

Двама души са заподозрени за пожара на гръцкия остров Евбея

Огромната пратка кокаин дошла у нас от Еквадор Дрогата е за 10 млна лева по цени на свободния пазар

Ал-Кайда се подигра с Ислямска държава (ВИДЕО) Терористичната групировка публикува забавен видео гаф на ИДИЛ

Половината британци не искат Брекзит на 31 октомври 80% не вярват, че Борис Джонсън може да се споразумее с ЕС

Пхенян извърши поредно ракетно изпитание под надзора на Ким Чен-ун (СНИМКИ)

България спечели окончателно арбитражното дело срещу Оманския фонд

Обновяват пътната маркировка в София за началото на учебната година

Спортният министър даде старта на националния шампионат на „Писта София” (СНИМКИ)

Тихомир – BG следата в „Годзила 2” Композиторът прави музика за филми от Холивуд и Боливуд

Всяка булка иска да е красива Хидратирана и сияйна кожа - мисията е възможна

Откриха голямо количество кокаин в склад в Бургас

„Фермата” се завръща в Деня на Съединението За първи път тази година два отбора ще градят две различни, автономни ферми

Клеопатра ухаела на смирна, канела и кардамон Учени възстановиха парфюма на кралицата на Египет

Владимир Зеленски взема разследването на пожара в Одеса под собствен контрол

Обвиние за иманяри, изкопали антики в археологически резерват

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителни актове срещу двама мъже, които неправомерно държали и търсили археологически обекти в “Улпия Ескус“.

Обвинението срещу Пламен М. е за това, че на 15.11.2016 г. без съответно разрешение и чрез използване на технически средства – права лопата и метал детектор, търсил археологически обекти и извършвал изкопни работи на територията на охранителната зона на археологически резерват “Улпия Ескус“ в землището на с. Гиген, Плевенска област, като намерил 7 предмета на обща стойност 25 лв. с характеристика на движими културни ценности – три бронзови монети от ІІ в., четири частично запазени фрагменти.

Срещу него е повдигнато обвинение и за това, че в дома си в с. Гиген, държал повече от три археологически обекта с характеристики на движими културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред /халка, метални късове, керамика, оловно топче от шрапнел от Руско-турската война, реликварен кръст/енколпион/, нагръден кръст, фибула, апликации, копчета, над 50 римски монети, византийски скифари /корубести монети/ – всичко на стойност 507 лв., като предметът на престъплението представлява национално богатство по смисъла на Закона за културното наследство.

Прокуратурата внесе обвинителен акт и срещу Румен А. за това,че на 15.11.2016 г. без съответно разрешение и чрез използване на технически средства – права лопата и метал детектор, търсил археологически обекти и извършвал изкопни работи на територията на археологически резерват “УЛПИЯ ЕСКУС“, като намерил общо 8 бр. предмета на стойност 17 лв.с характеристика на движими културни ценности, /римска и византийска монети и 6 броя стопилки.

Той е обвинен и за това, че в дома си в с.Гиген, държал повече от три археологически обекта с характеристики на движими културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред от Закон за културното наследство /монети, халки и апликации, стопилки от римски период – общо 11 предмета на стойност 52 лв., като предметът на престъплението представлява национално богатство.

В землището на с. Гиген Плевенска област се намира археологическия резерват “Улпия Ескус“, в границите на който са забранени всякакви дейности свързани с разкопаване и търсене на археологически находки. Границата на резервата и забраните свързани с него са известни на местното население, но независимо от това много граждани редовно разкопават части от територията на резервата в търсене на археологически находки.

И двамата обвиняеми се увличали в археология и търсене на археологически находки и посещавали територията на резервата, за да търсят такива, независимо, че нямали разрешително за това, а намерените находки прибирали в домовете си.

Вечерта на 15.ХІ.2016 г. неправомерните действия на обвиняемите били забелязани от служители на полицията при провеждане на мероприятие по охраната на резервата.

Предстои насрочване на делата за разглеждане от съда.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.