Християн Гущеров е освободен от ареста тази нощ

15 организации настояват за среща с премиера за Банско

Лиляна Павлова: България отчита над 600% ръст на приходите и инвестициите в сектора на цифровите технологии

Шофьорка блъсна пешеходка в Търново

Извадиха 8 младежи от снежен капан на пътя Бузлуджа – Шипка

Театърът в Търново купи автомобили с осигурени 29 000 лева от държавата Автопаркът е подновен с два микробуса и камион

Издирват злосторник, нарязал гумите на кола в Търново

Взривиха златарско ателие в центъра на Бургас

Глобиха 3 000 лв. фирма след откъсната ръка

„Труд“ пристигна отвъд Южния полярен кръг

Емил Димитров-Ревизоро: Ще разсекретим всичко около доклада за БАЦИС

АПИ: Над 900 машини обработват пътните настилки в страната

Сменят 30-годишна апаратура в шуменската болница

Московски: След анализите на Световната банка и ЕБВР процедурата за концесията на летище София ще бъде рестартирана

Петима пострадали при катастрофа между микробус и трамвай в София

Обвиние за иманяри, изкопали антики в археологически резерват

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителни актове срещу двама мъже, които неправомерно държали и търсили археологически обекти в “Улпия Ескус“.

Обвинението срещу Пламен М. е за това, че на 15.11.2016 г. без съответно разрешение и чрез използване на технически средства – права лопата и метал детектор, търсил археологически обекти и извършвал изкопни работи на територията на охранителната зона на археологически резерват “Улпия Ескус“ в землището на с. Гиген, Плевенска област, като намерил 7 предмета на обща стойност 25 лв. с характеристика на движими културни ценности – три бронзови монети от ІІ в., четири частично запазени фрагменти.

Срещу него е повдигнато обвинение и за това, че в дома си в с. Гиген, държал повече от три археологически обекта с характеристики на движими културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред /халка, метални късове, керамика, оловно топче от шрапнел от Руско-турската война, реликварен кръст/енколпион/, нагръден кръст, фибула, апликации, копчета, над 50 римски монети, византийски скифари /корубести монети/ – всичко на стойност 507 лв., като предметът на престъплението представлява национално богатство по смисъла на Закона за културното наследство.

Прокуратурата внесе обвинителен акт и срещу Румен А. за това,че на 15.11.2016 г. без съответно разрешение и чрез използване на технически средства – права лопата и метал детектор, търсил археологически обекти и извършвал изкопни работи на територията на археологически резерват “УЛПИЯ ЕСКУС“, като намерил общо 8 бр. предмета на стойност 17 лв.с характеристика на движими културни ценности, /римска и византийска монети и 6 броя стопилки.

Той е обвинен и за това, че в дома си в с.Гиген, държал повече от три археологически обекта с характеристики на движими културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред от Закон за културното наследство /монети, халки и апликации, стопилки от римски период – общо 11 предмета на стойност 52 лв., като предметът на престъплението представлява национално богатство.

В землището на с. Гиген Плевенска област се намира археологическия резерват “Улпия Ескус“, в границите на който са забранени всякакви дейности свързани с разкопаване и търсене на археологически находки. Границата на резервата и забраните свързани с него са известни на местното население, но независимо от това много граждани редовно разкопават части от територията на резервата в търсене на археологически находки.

И двамата обвиняеми се увличали в археология и търсене на археологически находки и посещавали територията на резервата, за да търсят такива, независимо, че нямали разрешително за това, а намерените находки прибирали в домовете си.

Вечерта на 15.ХІ.2016 г. неправомерните действия на обвиняемите били забелязани от служители на полицията при провеждане на мероприятие по охраната на резервата.

Предстои насрочване на делата за разглеждане от съда.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.