Обвиниха бивш съдебен заседател и две жени за фалшива подписка за местния вот

Обвиниха бивш съдебен заседател и две жени за фалшива подписка за местния вот

33-годишен бивш съдебен заседател в Окръжния съд във Велико Търново и две жени на 46 и 60 години от Велико Търново, са обвинени в извършване на документно престъпление. В хода на разследването е установено, че в периода 12 септември – 2 октомври 2015 г. Милен Ангелов и съучастничките му П. А. и Г. А. са съставили списък от 609 избиратели. Подписката била съставена в подкрепа на Ангелов за  регистрацията му като независим кандидат за общински съветник.

При разследването е установено, че 11 от имената в списъка били на починали граждани, а около половината от останалите невалидни. Парафите били положени от тримата обвиняеми, които съставили фалшивия списък. След доклад на материалите в прокуратурата тримата са привлечени, като обвиняеми, наложени са им мерки за неотклонение «подписки».

Още през октомври миналата година Районната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинения на съдебния заседател Милен Ангелов за документно престъпление и за подбуждане към лъжесвидетелстване.  Разкритията бяха направени след местните избори, когато цял клас от гимназия във Велико Търново се оказа вписан в подписка на Ангелов като независим кандидат за общински съветник. По изборите около него се заформи цяла сага, след като му бе отказана регистрация за вота от местната ОИК след решения на ВАС и ЦИК. Личните данни на пълнолетните младежи били използвани в списъците от 609 души.

Бащата на едно от децата пък е местен полицай. Учениците били изумени като установили, че са "подкрепили" подобна инициатива, още повече, че по същото време били на екскурзия. Подписката била събрана от инициативния комитет на съдебния заседател. В навечерието на вота по случая с Милен Ангелов бе образувано досъдебно производство, а ГРАО и ОИК откриха 11 покойници в списъка му за регистрация. Оказа се, че на други 54 души пък са използвани личните данни, а подписите им - фалшифицирани. Така реалните подписи останаха под 500 души, какъвто бе минимумът за регистрация на независим кандидат за общински съветник. Милен Ангелов пък публично обяви, че ще иска касиране на изборите. Полицията и прокуратурата обаче разпоредиха графични сверки на всичките 609 подписа в листите на Ангелов.

Експертизата е доказала, че Ангелов лично се е подписал срещу около 100 имена. Заради това той ще отговаря по чл.309 от НК за съставяне на неистински документ като наказанието е до 2 г затвор. Съдебният заседател е обвинен и по чл.293 от НК за подбуждане към лъжесвидетелстване, а за това деяние законът предвижда до 1 г лишаване от свобода или поправителен труд.

Месец след повдигнатото му обвинение, Милен Ангелов бе освободен от поста съдебен заседател, като Окръжният съд се мотивира с уронване престижа на институцията. Неуспелият кандидат за местен парламентарист пък от месеци живее и работи в Англия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право