Андреа и Тита първи приятелки Ще има ли дует между двете изпълнителки

Сестрата на Бойко Борисов: Брат ми беше първият човек, на който се обадих, когато се разболях

Британските железничари обявиха 24-часова стачка

Зоран Заев: Ще положа всички усилия Никола Груевски да бъде върнат в страната

Агенция Fitch потвърди рейтингa на България „BBB“ със стабилна перспектива

Джип се размаза в стълб в Пловдив, шофьорът е избягал (СНИМКИ)

Мъж е в болница след обгазяване при пожар в дома му в Якоруда

Столичният кмет: Почиставащите фирми са в пълна готовност за предстоящия снеговалеж

Полицията откри боен арсенал в къща в благоевградското село Покровник

Вицепрезидентът на САЩ: Търговските действия срещу Китай няма да спрат, докато Пекин не промени поведението си

Таско Ерменков, БСП: Зад протестите стои правителството

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Най-скъпият Rolls-Royce радва първо англичаните Тръгнаха първите 8 екземпляра от SUV модела Cullinan

Трафикът се осъществява нормално през проходите Шипка и Петрохан при зимни условия

Ново фентъзи от Дж. К. Роулинг „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд” е хитът на седмицата

Обвиниха бивш шеф на ДФ „Земеделие“ в безстопанственост Законът предвижда от две до осем години затвор

Бивш изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ е обвинен в безстопанственост, съобщават от прокуратурата. Обвинителният акт за извършена престъпление престъпление по чл. 219 ал.3 от НК е внесен в Софийски градски съд от СЗ „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура (СГП).

Ако бъде признат за виновен Мирослав Николов може да получи наказание в размер от две до осем години лишаване от свобода, както и да бъде лишен от право да заема определена държавна или обществена длъжност.

Николов е предаден на съд за това, че умишлено не положил достатъчно грижи за управлението, ръководенето, стопанисването и запазването на повереното му имущество, като от това са последвали значителни щети за Държавен фонд „Земеделие” в размер на 19 950.00 лв.

С Решение на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие” от месец ноември 2013 г. Мирослав Николов бил избран за изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“.

В това си качество той осъществявал ръководна работа, свързана с управление на имуществото на Фонда, организирал и ръководел цялостната му дейност, разполагал със стопанско-разпоредителни и организационно-ръководни правомощия.

В Държавен фонд „Земеделие“ съществувала обособена дирекция „Връзки с обществеността, протокол и координация“. Тя осигурявала провеждането на информационната политика на фонда, като организирала предоставянето на информация в съответствие с конституционните права на гражданите, информирала обществеността за функциите, програмите и дейностите на фонда, организирала публичните изяви на служителите на фонда.

Въпреки наличието на специализирано звено в областта на медийната политика на фонда с точно и обстойно разписани задължения, на 26.02.2014 г. Николов сключил договор за предоставяне на услуги в областта на връзките с обществеността и публичните комуникации с частно търговско дружество.

Според клаузите на договора, срещу сумата от 19 950 лв. търговското дружеството, в рамките на 4 месеца, следвало изцяло да дублира функциите на дирекция „Връзки с обществеността, протокол и координация“.

Преди подписването на договора Николов не спазил изискванията за съгласуването му от финансов контрольор, главен счетоводител, директор Дирекция „Обществени поръчки”, ръководител на структурното звено заявител, ресорен заместник изпълнителен директор и главен секретар.

След сключване на договора, Николов не го предоставил на лицето, отговорно за извършване на счетоводните записвания, и така било поето финансово задължение в тежест на ДФ „Земеделие“ размер на 19 950лв. без знанието на лицето, отговорно за счетоводните записвания.

В срока на договора дружеството – съконтрахент, не извършило всички от договорените дейностите, но предявило фактура за плащане на пълната сума по договора.

Въпреки официалните възражения на финансовите контрольори в ДФ“Земеделие“ относно изплащане на претендираната сума от дружеството, Николов разпоредил със своя писмена резолюция сумата от 19 950 лв. да бъде изплатена по предявената фактура. По този начин причинил разпиляване на поверените му държавно имущество.

Спрямо Николов е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Предстои насрочване на делото от Софийски градски съд.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.