Обвиниха бивш шеф от агенцията за бежанците (обзор)

Бившият главен секретар на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Златко Александров е обвинен за умишлена безстопанственост при доставка на храни. Той ще отговаря за щети от 22 450 лв. и може да получи от 3 до 10 г. затвор. На свобода е срещу подписка.

Разследването на звено „Антикорупция“ към Софийската градска прокуратура започнало в началото на февруари 2016 г. след публикации в медиите. Около 20 дни по-късно правителството освободи шефана ДАБ Никола Казаков и главния секретар.

Прокурорите са установили, че Александров е бил упълномощен да сключва договори за снабдяване с храни на центровете за бежанци в София, Харманли и селата Пъстрогор и Баня. На 2 декември 2015 г. главният секретар открил процедура за обществена поръчка без обявление. Въпреки че складовете били пълни с малотраен колбас „Телешки“, Александров поръчал нови 5378 кг салам. По това време в лагерите нямало много преселници, затова саламът останал в хладилниците. През март 2016 г. изтекъл срокът му на годност и бил пратен за унищожаване в екарисажа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право