Обвиниха осем от кръвната мафия

Членовете на бандата бяха натръшкани на земята пред Националния кръвен център.

Заради пандемията цигани искали 500 лева за половин литър

Заплашвали жена, изпаднала в беда

Софийска районна прокуратура повдигна обвинение на осем души, отправили заплахи срещу жена, нуждаеща се от кръводаряване за свой близък. Циганската банда действала в района на Националния кръвен център и участвала в нелегална търговия с кръв и кръвни съставки. Продавали литър кръв по 500 лева, тъй като по време на пандемията намаляло кръводаряването.

Преди дни жена се оплака пред Нова телевизия, че станала свидетел как членове на ромската банда заплашили със саморазправа софиянка, ако не си купи кръв от тях. Веднага след репортажа районна прокуратура и служители на СДВР установили членовете на “кръвната мафия”. Първо били арестувани двама, а във вторник белезници оковали ръцете и на останалите шестима от групата, за които има доказателства, че продавали кръв пред Националния център. Осмината са обвинени за нарушаване на правила за вземане и предоставяне на тъкани (кръв). Двама от бандата ще отговарят и за принуда.

Софийска районна прокуратура отправи днес призив към гражданите, които имат възможност да се включат в осигуряването на нужните количества кръв и кръвни съставки за лечебните заведения, тъй като държавата се намира в извънредна ситуация, която изисква активност и солидарност.

Коментари

Задължително поле