Обвиниха следовател, стрелял в жилището на съседи

Днес, 04.04.2017 г. СЗ “Антикорупция“ – СГП привлече като обвиняем Драгомир Енчев – следовател от следствения отдел на Софийска градска прокуратура за престъпление по чл. 338 ал.1 от НК, съобщават от Прокуратурата.

Той е обвинен в това, че на 30.04.2016 г. в гр. София като държал законно притежаваното от него оръжие – пистолет марка „CZ 75В“, калибър 9х19 е допуснал възпроизвеждането на изстрел. Поректилът от този изстрел проникнал през дограмата на кухненско помещение на жилище, намиращо се в съседство с жилището на обвиняемия Енчев и попаднал във вратата на хладилника в кухнята на съседите му.

Съгласно чл. 59 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия лицата, притежаващи разрешение за държане на огнестрелни оръжия са длъжни да ги опазват от кражби, изгубване и достъп на други лица и да предприемат мерки за недопускане на злополуки.

В настоящия случай няма пострадали лица, а са причинени само имуществени щети по дограмата и вратата на хладилника.

От заключението на балистично-трасологично-ситуационната експертиза е установено че изстрелът е произведен от една от терасите на жилището на следователя.

На практика, тази експертиза дава необходимата насока относно автора на престъплението, тъй като в началото разследващите са разполагали само с проектил, иззет от врата на хладилника в кухнята.

Балистичната експертиза доказва, че проектилът е изстрелян от законно притежавания пистолет на следователя.

Драгомир Енчев е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Разследването продължава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право