Обвиниха трима за причиняване на смърт по непредпазливост на скиор на писта "Мечи Чал" в Чепеларе

Окръжна прокуратура-Смолян привлече като обвиняеми 39-годишният В.П., 34-годишният К.И. и 42-годишният С.М. за причиняване смърт по непредпазливост на скиор в Чепеларе, съобщават от Прокуратурата.

На 14 февруари 2015 г. на ски писта „Мечи Чал“, гр. Чепеларе, скиорът Д.К. се ударил в шахта за оръдие за изкуствен сняг, вследствие на което починал. Разследването по делото е започнало веднага след инцидента, като същото се отличава с изключителна фактическа и правна сложност. Изготвени са множество  и сложни експертизи, издирени са всички свидетели – очевидци, които не са били известни в началото на разследването, но вече са установени и разпитани.

Поради фактическата и правна сложност  на делото, разследването е възложено на следовател. По същата  причина по делото е определен и втори наблюдаващ  прокурор. След като са били събрани достатъчно доказателства за виновността на конкретни лица в извършване на престъпление по чл.123, ал.1 от Наказателния кодекс, са привлечени като обвиняеми - изпълнителният директор  и прокуристът на акционерното дружество, което към горепосочената дата е управлявало, ползвало и поддържало ски-пистите „Мечи Чал”, и операторът на системата за изкуствен сняг, който фактически е обезопасявал ски пистата и съоръженията.  На тримата им е взета мярка за неотклонение „подписка”.

Прокуратурата е установила, че тримата обвиняеми не са изпълнили задълженията си по обезопасяването на  шахтата за оръдие за изкуствен сняг, в която се е ударил Д.К. Техните задължения са нормативно разписаните в Закона за туризма и Наредбата за категоризиране на ски пистите, действала към момента на извършване на деянието. Съгласно  заключението на вещите лица  по тройната спортно-техническа експертиза,  мястото на инцидента е било опасно и е следвало да бъде обезопасено с предпазна мрежа и дюшеци, но не е било направено по този начин.

Всички действия по разследването, необходими за разкриване на обективната истина, са извършени и  материалите по делото са предявени на пострадалите. Те не са поискали нови доказателства. В най-кратък срок ще бъдат предявени материалите и на обвиняемите и техните защитници, след което предстои решаване на делото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право