Обвиниха фаворит за премиер на Чехия

Милиардерът Андрей Бабиш - фаворит за следващ премиер на Чехия след изборите на 20-21 октомври, обяви, че срещу него са повдигнати обвинения за измама с 2 млн. евро субсидии от ЕС преди 10 години.

Той отново отрече да е извършил нещо незаконно, като каза, че разследването е заговор на негови врагове, които искат да му попречат да вземе властта и да прекъсне корупционните връзки между досегашния политически елит и бизнеса. През август парламентът сне депутатските имунитети на лидера на партията АНО и нейния зам.-председател Ярослав Фалтинек - бивш мениджър в холдинга “Агроферт” на Бабиш, който бе финансов министър до май 2017 г. Случаят се разследва и от ОЛАФ.

Обвиненията в измама визират случай през 2007 г., като се твърди, че Бабиш прехвърлил “Щъркелово гнездо” - ферма южно от Прага, на партньор, за да получи тя 2 млн. евро субсидия от ЕС от фонд за малкия бизнес. След получаване на парите фирмата отново станала собственост на “Агрофест” през 2014 г.

Роденият в Словакия Бабиш основа през 2011 г. центристката АНО, която от 2013 г. е в управляващата коалиция, водена от социалдемократите. Последни анкети сочат, че подкрепата за АНО е 26,5%, следвана от компартията с 14,2% и социалдемократите с 12,2%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа