Обвиниха 64-годишна, куриерствала на телефонни измамници в 8 случая в Търговищко

Снимка: Архив

Над 40 000 лв. са прибрани от измамените в Търговище и Попово

За 8 телефонни измами в Търговищко, в които е участвала като куриер, ще отговаря 64-годишна жена. Това стана ясно, след като и полицията в Попово установи, че безработната е прибрала близо 30 000 лв. и 15 грама злато от четирима жители на града през юни. Случаите се добавят към други 4 измами от юли в областния център Търговище, където хора предадоха близо 10 000 лв., турски лири и златно.

Д.Й. от Варна се хванала да посредничи на телефонните измамници по обява за работа. Тя нямала официална работа, а в Търговище живеела от година, за да се грижи за по-възрастна родственица. Явно притисната от финансов недоимък се ангажирала в престъпната схема, при която измамниците лъжат хората, че тече полицейска операция за задържане на престъпници, които лъжат по телефона. Тъй като мошениците плашат жертвите с жестока саморазправа, често хората бързат да дадат пари, ужасени, че може да пострадат и системата продължава да работи.

Сред измамените, с участието на куриерката в осемте случая в Търговищко, има и 31-годишна жена, която била толкова уплашена, че побързала да остави на указано място 2000 лв. Най-възрастната жертва е 84-годишна. Тя дала на престъпниците всичките си 100 лв. и 15 грама златни накити. Най-сериозни средства пък предала 77-годишна поповчанка, която накамарила 13 500 евро и 1100 лв.

64-годишната Д.Й. засега е най-възрастната куриерка в Търговищко, хваната в престъпна група. Тази година полицията задържа и 16-годишен ученик, който също се ангажирал да играе ролята на „муле”, за да заработва пари.

Коментари

Задължително поле