Обвиняват бившия шеф на АПИ за нагласена поръчка за 51 млн. лв. (обзор)

Бившият председател на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) Лазар Лазаров е един от почти сигурните обвиняеми за обществената поръчка за отводняване на почвата на магистрала “Марица”. Това съобщи днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя не изключи да има и други обвинени длъжностни лица.

Специализираното звено “Антикорупция” разследва безстопанственост и длъжностни престъпления при възлагането на поръчка за лот 1 от АМ “Марица”. Тя е на стойност 51 млн. лева, а изпълнител е фирмата “Пътища Пловдив”.

“Установили сме категорично, че бившият шеф на АПИ инж. Лазар Лазаров е поканил на среща шефове на “Пътища Пловдив” и те са казали, че стабилизирането на почвата ще струва 51 млн. лв. Той е наредил на служителите да изготвят документацията за търга така, че да спечели “Пътища Пловдив”, което се и случва”, посочи Арнаудова. Процедурата е била абсолютно нагласена, подчерта говорителят на прокуратурата.

“Процедурата по обществената поръчка за лот 1 на магистрала “Марица” е изрядна. Спазени са всички изисквания на закона”, заяви за “Труд” бившият шеф на АПИ Лазар Лазаров. Той отрече да е канил ръководството на “Пътища Пловдив”. “Процедурата е открита. Явили са се трима участници”, защити се ексначалникът.

Лазаров коментира и доклада на инж. Цвета Тимева, която в момента е секретар по регионалното развитие на президента Румен Радев. От него става ясно, че през 2015 г. Тимева, като шеф на дирекция “Изпълнение на проекти по оперативна програма “Транспорт и Кохезионен фонд”, е предложила на управителния съвет на АПИ да бъде направена допълнителна поръчка за строителни работи по първия лот на магистрала “Марица”. Имаше необходимост от такава поръчка, категорично заяви Лазар Лазаров.

Думите му потвърди и бившият регионален министър Лиляна Павлова, която посочи, че не разполага с данни да има нарушения по обществената поръчка за магистрала “Марица”. “Тази открита обществена поръчка е на най-ниска цена. Не е еднолично решение на инж. Лазаров или на някой друг”, обясни Павлова.

 

Бизнесменът Георги Гергов: Нямам нищо общо с „Пътища Пловдив“

“Нямам нищо общо с договора за 51 млн. лева на “Пътища Пловдив”, който в момента се разследва от прокуратурата.” Това заяви бизнесменът Георги Гергов в писмо до медиите. Той посочва, че през март 2014 г. всички притежавани от него и “Слънчев ден” АД-Варна акции, представляващи 98% от капитала на “Пътища Пловдив” АД , са продадени на “Кристи строй” ЕООД-Благоевград и Асен Христов Савев.

Бизнесменът Савев е баща на Христо Савев, собственик на фирма “Агромакс”, изпълнявала строителни поръчки по магистрала “Струма”.  След сделката членовете на Съвета на директорите - Тодор Гергов, Цветомир Гергов и Ангел Коджаманов, са заличени от Търговския регистър и дружеството се управлява от съвет на директорите в състав Кристина Иванчева, Асен Савев и Маргарита Попиванова.

В същото време разследваният договор за магистрала “Марица” е сключен на 30 юни 2015 г. и на 31 август 2015 г. е изплатена последната сума, се посочва в писмото на Гергов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право