Обвиняемите за хакерската атака в НАП щели да съдят България в Страсбург

Три дела срещу България в Страсбург щели да заведат обвиняемите за хакерската атака в НАП. Отделно фирмата майка на "ТАД Груп" щяла да заведе арбитражен иск за нанесени щети върху търговската марка. Това заяви Георги Стефанов, който е адвокат на Иван Тодоров, по БТВ. Делата на обвиняемите са за нарушаване на тяхната презумпция за невиновност, обясни Тодоров. Фирмата майка щяла да съди страната ни за нанесени щети.

"Има конвенция за защитаване на чуждестранните инвестиции, по която България е страна и тя е длъжна да ги пази и да не нарушава, каквито са на "ТАД Груп" в случая. Съответно всички загуби ще бъдат предявени пред Вашингтонския търговски арбитраж, където е подсъдността по този тип искове", обясни Георги Стефанов.

Българската "ТАД Груп" обаче няма чуждестранни собственици, сочи справка в Търговския регистър.

Според защитата на Иван Тодоров, Кристиян Бойков е имал информация кой атакува сървъра на НАП доста по-рано. Заради това Тодоров е подал молба също да присъства на разпита на Бойков пред съдия.

"Просто с една парола "admin" всеки може да го направи през браузъра си, не е необходимо да използва специален софтуер за това. Има едно лице, което е заявило в групов чат, че е направило това нещо. Аз не го видях, влязох в този чат, станах част от него. Доколкото разбрах от защитата на Кристиян Бойков, има го запазен на скрийн шот", каза още Стефанов.

Ако от прокуратурата не допуснат такива разпити, ще се премине към искове пред съда за изменение на мерките за неотклонение.

Коментари

Задължително поле