Обединението - основната задача на Байдън

Овладяването на левия и десния екстремизъм е еднакво важно за Съединените щати 

Трудно ще бъде на новоизбрания президент Джо Байдън. Поема ръководството на Съединените щати, когато тази страна е разединена, както никога преди в последните сто години. Десетки милиони американци смятат, че резултатите от изборите са били фалшифицирани (така както твърди и самия Доналд Тръмп, б. р.).

Джо Байдън е умерен демократ. Въпреки че беше вицепрезидент на Барак Обама, той повече се доближава като политически позиции до предишното поколение - Джон Кенеди и Бил Клинтън. Той не е сега и никога не е бил привърженик на крайното левичарство. Колкото и да го обвиняват в това привържениците на действащия президент Доналд Тръмп. А в областта на външната политика и националната сигурност Джо Байдън е по-скоро „ястреб“, отколкото „гълъб“ и това личи по назначенията в администрацията му.

Наред с разгневените републиканци пред новия президент ще стои проблемът как да се справи с радикалното ляво крило в своята партия. Часове преди да поеме ръководството на Съединените щати му беше сервирана поредната порция антисемитизъм от Рашида Тлаиб - една от демократките в Конгреса. Тя нарече публично Израел „расистка държава“.

Как ще реагира президентът на подобен неонацизъм, прикрит под маската на прогресивизма? А госпожа Рашида Тлаиб не е единствената в Демократическата партия със същото мислене и същите декларации. Както и вандалите, които атакуваха Конгреса на 6 януари не са единствените в Републиканската партия.
Икономиката, пандемията... все важни въпроси за решаване. Но на предно място бих поставил друг проблем. Това е овладяването на левия и десния екстремизъм - еднакво вредни за САЩ.

На добър час, г-н Байдън! Америка и светът очакват много от Вашето управление. Бог да Ви дава сили и мъдрост!

* От личната страница на Константин Мишев във фейсбук.

Коментари

Задължително поле