„Парцелгейт” се развихри в Полша Премиерът си купил имот на шесторно по-ниска цена

След градушката в Горна Оряховица кметът свика кризисния щаб Градоначалникът е разпоредил незабавна проверка на щетите

Атанас Скатов се завърна от Хималаите

Министър Захариева: Германия счита България за важен партньор и за много силна проевропейска държава

Серенай Саръкая и Керем Бурсин се разделиха

КФН: Изплащането на 10 лева обезщетение на наследници на загиналите в катастрофа край Своге е противозаконно

Народът му отпуска края – харчи за курорт, техника и ремонти Увеличаваме разходите си по-бързо от останалите европейци

ЦСКА не се предава, титлата между Разград и „Армията“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 май 2019

Ники Лауда – Майсторът на резките завои

Мей предлага на депутатите да гласуват ново споразумение за Брекзит

Обединени патриоти внесоха законопроект за трюфелите Ценните гъби вече ще се събират само със специално обучени кучета

Бели трюфели. Снимка: Архив

Първият по рода си в България проект на Закон за трюфелите внесоха във вторник в Народното събрание шестима членове на Обединени патриоти – Александър Сабинов, Краисмир Богданов, Калин Поповски, Йордан Йорданов, Искрен Веселинов и Атанас Стоянов.

Според вносителите е належащо обществените отношения, свързани с търсенето и събирането на трюфел, да бъдат нормативно уредени, тъй като досегашната практика за вадене на гъбата „чрез мотики, големи лопати, дори и с рало, тотално унищожава естествените находища на трюфелите занапред“ и опустошавала териториите, на които расте, пише „Правен свят“.

„Наред с това, към настоящия момент са на лице много факти за случаи в различни региони от страната, в които се намират естествени находища на трюфели, от които става ясно, че тези естествени находища, като природен ресурс се увреждат и фактически унищожават при търсене, вадене и събирането на трюфели. По този начин се лишава горският генетичен фон на България и се намалява богатството му. Това не бива да се допуска повече!“, гласят мотивите към законопроекта.

Според шестимата патриоти, подходящият начин за търсене, събиране и вадене на трюфел е „чрез използване на дисциплинирано куче, обучено за целта, което посочва мястото, където се намира трюфел и там където то е започнало да рови, само около тази точка следва да се използва малка лопатка за вадене на трюфели“. Регламентира се още, че „събирането на трюфели се извършва свободно в горите и необработваемите терени, след издаване на разрешително“. В проекта е предвиден и чл. 7, в който са описани дейностите, който ще бъдат забранени при събирането на гъбата. Такива са – търсенето и събирането на трюфели през тъмната част на денонощието и оставянето на незапълнени гнезда, отворени след събирането и изваждането.

Според вносителите, приемането на закона се налага и поради факта, че са налице чести битови конфликти, между лица, които „ползват правилния начин за вадене на трюфел с други групи от хора, които опустошават горските терени ползвайки други способи“, като намесата на органите, призвани да пазят гората, се оказва „символична и неефективна“.

През юли миналата година стотици берачи на трюфели се събраха на протест в Русе срещу издадена от Агенцията по горите временна забрана за бране на скъпата гъба. Недоволстващите още тогава поискаха законодателни промени и заявиха, че подобни ограничения са дискриминиращи и лишават десетки семейства от прехраната им. По неофициални данни годишно оборотът от сектора на диворастящите гъби и трюфели у нас е близо 200 милиона евро, като средствата, които идват от едните и другите са по около 100 млн. евро на година.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. KRAI!VE4E NJMA NIKAKAV SHANS ZA PARTIZANITE V GORITE!MANDRITE I KOSHARITE VE4A SA
    ,,PRIVATIZIRANI,,!E ,SEGA SHE REVNAT OT ,,POZITANO,,!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.