Сингапур дава по над 1000 долара помощ на гражданите се заради епидемията

Сиди: ВМРО ще подкрепи удължаването на извънредното положение до 13 май

Роналдо – първият футболен милиардер

Борис Джонсън остава в болница с висока температура Британският премиер вече 10 дни е със симптоми на Covid-19

БАБХ започва засилени проверки на производството и търговията с яйца

Министър Желязков: Мораториум върху кредитите би бил най-полезен за транспортните фирми

Д-р Симидчиев: Медицинският съвет продължава да работи, но неофициално

Пребиха 67-годишен в Павликенско Жертвата е в болница, извършителят е заловен

Прокуратурата и МВР с важен принос в неутрализирането на международна престъпна група за измами чрез фиктивна търговия с финансови инструменти

Проф. Иво Петров: Лекарство срещу краста може да се използва в борбата с Covid-19

Средните фирми остават извън мярката през ББР Схемата предвижда гарантиране на кредити в размер на 500 млн. лв.

Петима ще отговарят за неспазване на карантината в Търновско

39 нови случая на коронавирус в Китай

В Румъния очакват пика на пандемията след Великден

Йордан Цонев: Подкрепяме кабинета, предложението „60/40“ ще е работещо

Обединени патриоти внесоха законопроект за трюфелите Ценните гъби вече ще се събират само със специално обучени кучета

Бели трюфели. Снимка: Архив

Първият по рода си в България проект на Закон за трюфелите внесоха във вторник в Народното събрание шестима членове на Обединени патриоти – Александър Сабинов, Краисмир Богданов, Калин Поповски, Йордан Йорданов, Искрен Веселинов и Атанас Стоянов.

Според вносителите е належащо обществените отношения, свързани с търсенето и събирането на трюфел, да бъдат нормативно уредени, тъй като досегашната практика за вадене на гъбата „чрез мотики, големи лопати, дори и с рало, тотално унищожава естествените находища на трюфелите занапред“ и опустошавала териториите, на които расте, пише „Правен свят“.

„Наред с това, към настоящия момент са на лице много факти за случаи в различни региони от страната, в които се намират естествени находища на трюфели, от които става ясно, че тези естествени находища, като природен ресурс се увреждат и фактически унищожават при търсене, вадене и събирането на трюфели. По този начин се лишава горският генетичен фон на България и се намалява богатството му. Това не бива да се допуска повече!“, гласят мотивите към законопроекта.

Според шестимата патриоти, подходящият начин за търсене, събиране и вадене на трюфел е „чрез използване на дисциплинирано куче, обучено за целта, което посочва мястото, където се намира трюфел и там където то е започнало да рови, само около тази точка следва да се използва малка лопатка за вадене на трюфели“. Регламентира се още, че „събирането на трюфели се извършва свободно в горите и необработваемите терени, след издаване на разрешително“. В проекта е предвиден и чл. 7, в който са описани дейностите, който ще бъдат забранени при събирането на гъбата. Такива са – търсенето и събирането на трюфели през тъмната част на денонощието и оставянето на незапълнени гнезда, отворени след събирането и изваждането.

Според вносителите, приемането на закона се налага и поради факта, че са налице чести битови конфликти, между лица, които „ползват правилния начин за вадене на трюфел с други групи от хора, които опустошават горските терени ползвайки други способи“, като намесата на органите, призвани да пазят гората, се оказва „символична и неефективна“.

През юли миналата година стотици берачи на трюфели се събраха на протест в Русе срещу издадена от Агенцията по горите временна забрана за бране на скъпата гъба. Недоволстващите още тогава поискаха законодателни промени и заявиха, че подобни ограничения са дискриминиращи и лишават десетки семейства от прехраната им. По неофициални данни годишно оборотът от сектора на диворастящите гъби и трюфели у нас е близо 200 милиона евро, като средствата, които идват от едните и другите са по около 100 млн. евро на година.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. KRAI!VE4E NJMA NIKAKAV SHANS ZA PARTIZANITE V GORITE!MANDRITE I KOSHARITE VE4A SA
    ,,PRIVATIZIRANI,,!E ,SEGA SHE REVNAT OT ,,POZITANO,,!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.