Обезвреждат пестициди в Свищовско

Унищожават препаратите в Швейцария

Стартираха дейностите по проект за обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита в свищовското село Вардим. Отворен е запечатаният от години склад, съхраняващ негодни за употреба пестициди, във връзка с изпълнението на проект „Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност“. След отварянето, в присъствието на петчленна комисия, складът е предаден на избрания изпълнител. В 29- дневен срок веществата ще бъдат опаковани, и транспортирани за окончателно обезвреждане и унищожаване в Швейцария, а складът ще бъде почистен.

Кметът на село Вардим Сенка Добрева изрази удовлетворение от решаването на дългогодишния проблем. Тя сподели за притесненията и неудобствата, които са имали жителите на населеното място от силната, неприятна миризма около склада и опасенията от просмукване в подпочвените води. Добрева подчерта, че неговото закриване е била една от основните ѝ цели при встъпване в длъжност.

„Радвам се, че заедно с общинското ръководство успяхме да се справим с този сериозен за селото проблем“, изтъкна Сенка Добрева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България