На 30 март 2020 да почерпят

Водолеите да не харчат излишно, а Козирозите да не бързат с решенията – Дневният хороскоп на Алена

Бум на хемороиди от заседяване и ояждане

Построяването на Пентагона е свързано с числото на дявола Конспиратори смятат, че петоъгълната постройка е само видимата част на додекаедър, скрит под земята

Универсалният базов доход е осъществим

Великобритания може да остане под карантина в продължение на половин година

Американски учен: До 200 000 души ще загинат от коронавируса в САЩ

Норман Рийдс иска да има сексуална връзка Досега персонажът му в „Живите мъртви” нямаше никакъв личен живот

Недостигът на храни вдига цените

756 души са починали в Италия за последното денонощие

Кои лекарства действат срещу COVID-19 СЗО стартира пробно тестване на 4 потенциални лечения на коронавируса

92 акта заради разходки са съставени в Пловдив само за ден

Учителите изтощени от онлайн образованието 12-часов работен ден имат повечето преподаватели

Фризьорки режат платове за маски От 2 до 10 лева струват самоделни изделия, слагат им и активен въглен

COVID-19 намали жертвите на пътя

Обездвижен мъж получи инвалидна количка Доброволци помогнаха с дърва, пералня, дрехи и храна на бедстващо семейство

приятели помагайтеВестник „Труд” започна съвместна рубрика със сдружение „Приятели помагайте”. Всяка седмица ще представяме зов за помощ, получен от неговите координатори и ще показваме какво е свършено благодарение на доброволци и дарители.

Сдружение „Приятели, помагайте” прегърна нова благотворителна инициатива и усмихна бедстващо семейство от Тетевен. 44-годишният Румен има увреждания от детска възраст и вече 20 години е обездвижен. За него се грижи възрастната му майка, 76-годишната Сашка. Благодарение на бързата намеса на сърцати дарители след апел за помощ мъжът получава необходимата инвалидна количка.

С основателя на сдружението Лео Кадели се свързва племенничката на чичо Румен и внучка на баба Сашка – Снежана, която търси спасение за неволите на нейните близки. Майка и син трудно свързват двата края, за да могат да оцелеят се впускат в тегленене на кредити, които не могат да покриват. Румен получава 220 лв. пенсия, а баба Сашка 230 лв., парите отиват за погасяване на задълженията, които са натрупали, за да си купят дърва за зимата.

След като Лео Кадели се запознава със случая и го споделя в интернет, с него се свързват много желаещи, които искат да помогнат на семейството от Тетевен. За няколко дни се събират дарители и с два автомобила се отправят към балканския град. „Ние държим на думата си и не обещаваме неща, за които нямаме възможност”, казва Лео на чичо Румен. По време на посещението при семейството баба Сашка се притеснява, че обстановката не е много приветлива, но Лео я успокоява: „Вие сте чисти по душа, затова сме тук”.

В сигнала внучката Снежана моли за две неща – количка за чичо си и гардероб за баба си. 44-годишният мъж получава инвалидната количка, но с това добрината на отзовалите се хора не спира. За баба Сашка има подарък гардероб, също така нова пералня, която е закупена от дарителката Кристина Михайлова. За семейството са поръчани около 3 кубика дърва, а разходите по тях поема Наталия Ангелова, която изпраща 50 евро от Германия. Добросърдечна жена на име Елеонора Стоянова също участва в закупуването на дървата, освен това заради невъзможността си да присъства на посещението подготвя хранителни продукти, които доставя с такси.

На апела се отзовава и Силвия Стойнова, която изпраща колет с храна. „Нашата мисия е да бъдем човечни, не правим тълпи просто така, а раздаваме добрина”, казва Лео. Към инициативата се включва и баба Ненка от Хисаря, която също споделя тежка съдба и гледа трима човека с увреждания, но сърцето й продължава да раздава топлина и изпраща дрехи на баба Сашка и чичо Румен. Младо момиче на име Васи пък се бори с юридическата част и подготвя молби до община Тетевен и социалните институции, за да може семейството да получи това, което държавата им дава по закон, разказва Лео Кадели.

Баба Сашка е умилена до сълзи: „Аз помолих за малко, а вие ми изпратихте толкова много неща, предоволна съм”. Нейният син Румен не може да скрие усмивката си и балгодари от сърце на всички дарители.

По време на срещата Лео Кадели посъветва семейството, да не правят грешки и разходи, които не могат да си позволят и благодари за синагала на Снежана. Пожелава на баба Сашка и чичо Румен да се грижат за себе си и да пазят вещите, които получават от дарителите. „Благодаря на всеки един, който вярва в нас и се впуска във всяка инициатива, за подадените сигнали и желанието да помагате с нас. Мен ме прави щастлив фактът, че успяваме да накараме хората да се усмихнат”, казва Лео.

 

Нова мисия

Лекарства и дърва за баба Седефка

Към Лео Кадели и „Приятели помагайте” се е обърнала баба Седефка от радомирското село Дрен. 78-годишната жена е останала сама, няма деца и живи близки, има нужда от лекарства заради заболяване и от дърва, за да доизкара зимния сезон.

Още по темата

  1. "Приятели, помагайте" Обзаведоха два центъра за деца с увреждания Доброволци дариха бяла техника и дрешки, оправиха пътя до домовете

  2. "Приятели, помагайте" Възстановиха дома на 7 семейства след пожар в Момчиловци Въпреки получената помощ, семействата все още се нуждаят от неща за бита

  3. "Приятели, помагайте" Доброволци помогнаха на самотно живеещ мъж във Вакарел Предоставиха на чичо Траян дрехи, одеяла, храна, битови стоки и продукти и дърва за огрев

  4. "Приятели, помагайте" Обездвижен мъж получи мебели и инвалидна количка Доброволци почистиха и ремонтираха дома на 55-годишния чичо Данчо, кметът помогна

  5. "Приятели, помагайте" Възстановиха изгоряла къща на бедно семейство Безработната Минка Митева и нейните близнаци с нужда от специални грижи получиха ремонт, мебели, техника, дрехи, храна и лекарства

  6. Нова съвместна рубрика в "Труд" за благородни инициативи Лео Кадели: Приятели, помагайте

  7. Доброволци помагат на изгонена на улицата възрастна жена

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.