Обезщетенията при напускане и отпускът за полицаите остават същите

Парламентът прие окончателно промените в закона за МВР.  Преди второто им четене Министерството на вътрешните работи оттегли няколко от основните си предложения.

При напускане на системата служителите ще продължат да получават обезщетение до 20 заплати, както досега. Освен това платеният годишен отпуск остава в размер на 30 дни и няма да бъде намаляван с 5 дни, както беше предвидено. Прието беше, че служителите на МВР ще могат да полагат извънреден труд до 25 часа на тримесечие и до 100 часа годишно при бедствия и други извънредни ситуации. По изключение може да бъде полаган извънреден труд над тези ограничения, но само с писмено съгласие на полицаите.

Опозицията се противопостави на тези ограничения.

"Ограничението за 25 часа е направено само за да няма възможност да се заплаща извънредният труд, а не, че ще се спазва", каза депутатът от ДПС Хамид Хамид.

"Призовавам ви да има спокойствие, че няма да полагат извънреден труд, който да не бъде заплатен", заяви Красимир Янков от БСП, цитиран от БНР.

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов обясни защо предложенията на опозицията не могат да се приемат:

"Изчисленията показват, че извънредният труд ще се увеличи средно между 3 и 4 милиона за година. Бюджетът на министерството в перото "разходи за персонал" към настоящия момент не може да поеме такава сума".

Законът влиза в сила от 1-ви януари 2017 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България