Обжалване от фирма бави газификация на забавачки

Газифицирането на двете детски градини в Шумен, което трябваше да бъде готово до зимата, се забавя, заради обжалване от неспечелила фирма-изпълнител. Така "висят" нереализирани ремонти за 337 000 лв. европейски средства и ако те не бъдат извършени до края на годината, общината трябва да върща парите. Забавачките, в които газификацията не е започнала, са "Братя Грим" и "Дружба".

Фирмата, обжалвала процедурата, е оттеглила жалбата в средата на август, но Комисията за защита на конкуренцията трябва да се произнесе  в 30-дневен срок и без този документ няма как строителството да започне, каза зам.кметът по образование Найден Косев на брифинг във вторник.

Планирано е в сградите да се извърши преустройство на помещения за котелно, да бъдат монтирани котли за природен газ и да се подмени цялата отоплителна система. Това налага децата да не бъдат вътре. Общината ще търси начин ремонтите да се случат и средствата да не бъдат загубени, заради процедурните хватки.

За едно училище в Шумен сроковете също изтичат в края на годината - касае се за ремонтираната преди години сграда на математическата гимназия "Нанчо Попович". Над 250 кв.м. външна изолация трябва да се направи отново от фирмата изпълнител и гаранцията изтича в края на годината. Ако това не стане, ще плаща общината.

Иначе освежаването и ремонтите във всички 20 училища с 8 317 ученици и 32 детски градини с 2 0902 деца в общината ще приключат до старта на учебната година.

Коментари

Задължително поле