Обжалване стопира асфалтиране за 1,4 млн.лв. в Шумен

Снимка: Цветелина Георгиева

Фирма обжалва обществената поръчка за машинно асфалтиране на улиците в Шумен за 1,4 млн.лв. и това може да забави обновлението до есента. За това алармира кметът Любомир Христов и уточни, че софийското дружество с претенции не участва в поръчката, няма и своя история на изпълнител.

"Стана поминък на някои хора да обжават и по този начин да забавят поръчки и да печеят определени средства", негодува градоначалникът. От подобни действия страдат и други общини в страната, затова въпросът е поставен пред Националното сдружение на общините и се очаква оттам да излязат с инициатива за промени в Закона за обществените поръчки.

Шуменският казус вече е минал през Комисията за защита на конкуренцията и общината печели, но в четвъртък ще го гледа и Върховен административен съд. Претенциите са към заложеното условие фирмите-кандидати да разполагат със собствен или нает възел за производство на асфалтобетон на територията на Шумен, защо общината иска да се полагат смеси със 70 градуса топлина.

Общината е пуснала процедурата за преасфалтиране още в началото на годината, но сега тя е спряна и опасенията са да не се отложат ремонтите до октомври-ноември, коментира зам.кметът по строителство инж.Боян Тодоров. В момента по 11 улици на града и четири села са извършени кърпежи от общинско предприятие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България